Biodiversiteitsroute over industrieterreinen bij Kootstertille en Eastermar

0

Sinds een paar dagen loopt er over de bedrijventerreinen Westkern bij Kootstertille en Skûleboarch bij Eastermar een biodiversiteitsroute. Een natuurroute met informatie over het belang van verscheidenheid aan planten en dieren. Het idee is afkomstig van Suzanne Huijsmans en Amarens Hellinga, twee studenten van hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden die er beide enthousiast over zijn.

Amarens Hellinga en Suzanne Huijsmans | Foto: Theun Wiersma

‘De biodiversiteit gaat snel achteruit. Het is treurig gesteld met de verscheidenheid aan planten en dieren. En dat moet beslist anders’, is de overtuiging van beide studenten. ‘Want de teruggang aan soortenrijkdom is gevaarlijk voor plant, dier én mens omdat het verdwijnen verregaande gevolgen heeft voor schone lucht, zuiver water, een goede bodemkwaliteit en de bestuiving van gewassen.’ Beide vertrouwen ze erop dat de door hun ontwikkelde biodiversiteitsroute een bijdrage zal leveren aan het vergroten van kennis en daarmee draagvlak voor meer biodiversiteit bij werknemers, omwonenden en recreanten.

Verbeteren biodiversiteit

In een pilotproject van de stichting Ynnatura/Business Club foar It Fryske Gea op de industrieterreinen hebben negen bedrijven (Stertil, VBI Schuilenburg, Combex Bouwlogistiek, Brouwer & Brouwer, Van Assen Recycling, Asfalt Productie Kootstertille, Koninklijke Oosterhof Holman, Vermilion Energy, Nederlandse Gasunie) en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel de afgelopen twee jaar gewerkt aan verbetering van de biodiversiteit. Er is onderzoek gedaan, er is een format ontwikkeld, er zijn biodiversiteitsschetsen gemaakt, nectartuinen aangelegd, bomen geplant, er is schelpengruis op daken aangebracht, bermen zijn ingezaaid met een kruidenmengsel, er zijn faunavoorzieningen gerealiseerd, het groenbeheer is aangepast, etcetera.

Eelco Eisma van Oosterhof Holman Groen/GoVert plant zonnehoeden (Echinacea) bij Consolis VBI | Foto: Theun Wiersma

Route met informatiepanelen

Ook is een ‘biodiversiteitspad’ ontwikkeld, een natuurroute met informatie over het belang van verscheidenheid aan planten en dieren. ‘Wy binne grutsk op it resultaat’, zegt Amarens met een tevreden gezicht. De route loopt over beide industrieterreinen en bevat negen informatiepanelen met elk een eigen thema. Er is geen start- of eindpunt of een verplichte volgorde zodat je zelf kunt kiezen waar je de route wilt starten. Het volledige pad is ruim 5 km lang en kan zowel wandelend als fietsend worden afgelegd. Elk paneel heeft ook een QR-code die de bezoeker meeneemt naar de website van de stichting met meer informatie en voorbeelden om zelf met biodiversiteit aan de slag te gaan. ‘We hopen dat het de mensen aanspreekt. Het zou mooi zijn dat als ze hier wandelen of fietsen het ze inspireert er iets mee te doen’, aldus Suzanne Huijsmans.

Voor meer informatie over de route zie www.bcifg.nl

Delen.

Laat een reactie achter