Biologisch: wat kunnen we ermee?

0

‘Biologisch: wat kunnen we ermee?’ is de titel van de lezing die vrijdag 20 maart in het Lânboukundich Wurkferbân van de Fryske Akademy wordt georganiseerd. De avond begint met Dr. Jan Arend Schulp (1945). Volgens hem is ‘biologisch is beter’ een marketinginstrument. Hij is emeritus docent Gastronomy aan de Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Hij is nu met pensioen en druk doende  met liefhebberijen als ‘koken en wijn’, een  volkstuin en Slow Food.

Tijdens de lezing zal Schulp het hebben over de geschiedenis van deze vorm van landbouw, de hedendaagse bezwaren en de gezondheid- en smaakpretenties. Is biologische landbouw bijvoorbeeld in het verleden zinvol geweest? Schulp vraagt zicht af wat de nadelen zijn van deze vorm van landbouw. Te denken valt aan de hoge kosten voor de bureaucratie, de mindere opbrengst per hectare, de verhouding tussen wat de boer of tuinder krijgt, wat de consument betalen moet en wat er blijft hangen bij de tussenhandel.

Ook gaat hij in op de pretentie dat biologische producten beter zijn voor de gezondheid. Dat  is niet bewezen volgens Schulp. ‘De mensen hebben een verkeerd en krom idee over wat bij het eten écht gevaarlijk is. Dat zijn niet de resten van bestrijdingsmiddelen, maar de bacteriën die vaak door eigen domheid en onzorgvuldigheid van de consument kunnen groeien en goed zijn voor bijna 300.000 ziektegevallen,’ aldus Schulp. ‘Stadsmensen krijgen er een goed gevoel van en voelen zich hoog verheven boven  ‘Jan Slingerkul’ die naar de Aldi gaat en plofkip eet.’

Aanvang op vrijdag 20 maart om 14:00 uur. De locatie van de lezing is het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld. Voor stipers van de Fryske Akademy en vrienden van het museum is de toegang gratis. Anderen betalen € 5,00 entree. Je kan je opgeven  via info@frieslandbouwmuseum.nl.

 

Delen.

Laat een reactie achter