‘De otter trekt weg uit Friesland’

0

De otter heeft het nog steeds moeilijk in Friesland, het afgelopen jaar zijn maar liefst drie otters gesneuveld op de A6. Volgens Harrie Bosma, coördinator otterbeverwerkgroep komt dit omdat de provincie te weinig maatregelen treft bij belangrijke knelpunten. ‘De otter trekt nu weg uit Friesland en vestigt zich steeds meer in Drenthe, daar waar de dieren wel goed worden beschermd’, stelt Bosma.

Met behulp van rasters en looprichels onder bruggen of duikers in dijken kunnen de otters worden beschermd. Dit wordt wel gedaan, maar in onvoldoende mate, vindt de otterbeverwerkgroep. ‘De plannen zijn er wel, maar de daden schieten nog tekort’, zegt Bosma.

Ook PvdA statenlid Roel de Jong maakt zich grote zorgen over de otters. Met ongeveer 40 otters in Friesland is het volgens hem een kwetsbare populatie en moet er per direct ingegrepen worden. ‘Maatregelen worden nu uitgesteld doordat de provincie opnieuw onderzoek wil doen. Dit is onnodig want alles is al bekend. In totaal hebben we 12 grote knelpunten die spoedig aangepakt moeten worden’, aldus de Jong.

Beschermd
In 1988 kon ons grootste waterroofdier van de lijst inheemse zoogdieren worden afgestreept. Na decennia van vervuiling, toenemend verkeer en jacht werd destijds de laatste otter in Joure doodgereden. Maar in 2002 kreeg de otter een herkansing en voelde zich vooral in Friesland erg op zijn gemak. Inmiddels telt Friesland ongeveer 40 otters. Deze populatie is de afgelopen 10 jaar nagenoeg stabiel gebleven.

Inteelt
Niet alleen het verkeer is voor de otter een groot gevaar. Ook de beperkte grote van de populatie kan een gevaar vormen voor het voortbestaan van de dieren. ‘Bij een kleine populatie heb je meer kans op inteelt. Hierdoor worden ze niet meer geslachtsrijp en keldert het aantal jongeren drastisch’, zegt Bosma. Volgens hem moet ook daarom nu snel iets gebeuren voor de otters.

Delen.

Laat een reactie achter