Vijf dieren met Friese roots!

0

Er zijn een aantal sporten die worden bestempeld als ‘typisch Fries’, denk bijvoorbeeld aan het skûtsjesilen, het kaatsen en het fierljeppen. Naast deze typisch Friese sporten zijn er ook een aantal typisch Friese dieren. We hebben vijf dieren op een rij gezet, die allemaal hun oorsprong in Friesland hebben gevonden.

Ken jij nog dieren die oorspronkelijk uit Friesland komen? Laat de namen van deze dieren dan onder dit artikel achter in de reacties!

It Fryske hynder
Volgens het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek is het Friese paard het enige
inlandse paardenras van Nederland. Het soort schijnt al sinds de dertiende eeuw bekend te zijn. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het Friese paard vooral ingezet als trekpaard op boerenbedrijven. Tegenwoordig is het ras vooral erg populair in de dressuursport, maar het Friese paard wordt ook veel gebruikt voor recreatie en de fokkerij.

De Friese stabij
Dit leuke hondje komt ook uit Friesland en dan met name uit het Friese Woudengebied. Pas sinds de jaren zestig werd het ras ook buiten deze streek bekend. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen moeten de voorvaderen waarschijnlijk gezocht worden bij de spanjoel (ook wel spaniel), die tijdens de Spaanse bezetting mee was gekomen naar het Noorden. De Stabij was vroeger een typische hond voor  ‘de kleine man’ en werd dus niet gebruikt voor de jacht van de adel. De hond werd wel gebruikt voor de jacht op mollen, ratten en bunzings. Verder was dit ras ook populair als waakhond en ongedierteverdelger. Tegenwoordig wordt de viervoeter vooral als gezelschapshond gehouden.

De wetterhoun
De wetterhoun komt van oorsprong uit het merengebied en werd, zoals de naam al aangeeft, vooral in en om het water gebruikt. De viervoeter werd vroeger gebruikt als jachthond, maar was ook populair als trekhond en als erfbewaker. De wetterhoun is één van een reeks verschillende soorten waterhonden. Zo zijn er namelijk ook nog de Portugese, Spaanse en Italiaanse waterhond. De Wetterhoun is een bijzonder hondenras. Volgens de Nederlandse Vereniging voor de Stabij- en Wetterhounen maakt zijn vachtstructuur hem zeer geschikt voor het buitenleven en waterwerk.

De Holstein-Friesian
De koe die je in bijna elk weiland wel ziet. En niet meer alleen in Friesland, want de koeien zijn inmiddels zo populair dat ze in veel verschillende landen zijn te vinden. Het ras komt in het zwartbont en roodbont voor.

Zijn roots liggen wel degelijk in de Friese provincie. In de negentiende eeuw importeerden Amerika en Canada namelijk de Fries-Hollandse koe. De Amerikanen hebben verder gefokt met deze koeien omdat de melkgift erg gunstig was. In de twintigste eeuw is de koe (inmiddels Holstein-Friesian genaamd) weer in Europa teruggekomen. Volgens het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have is de zwartbonte Holstein-Friesian het meest belangrijke koeienras in Nederland.

Het Friese melkschaap
Het Friese schaap behoort tot de grote witte schapen. Het schaap wordt onderverdeeld in twee soorten: het productiemodel, dat geliefd is bij tientallen melkveehouders en de stamboekversie die meer op karakter en uiterlijk wordt gefokt.

Al sinds de middeleeuwen werden melkschapen vooral gehouden langs de kusten van west Europa. Het wol van de schapen werd volgens Oosting en Sietsma vooral gebruikt voor het weven van wandtapijt en andere bekleding. Dit was vooral heel populair in Vlaanderen. In de loop van de tijd vormden zich de eerste landen en ontstonden ook verschillende rassen. Zo is er in België het Belgische melkschaap en in Friesland dus het Friese melkschaap.

Delen.

Laat een reactie achter