Sportoverzicht Fryslân 17 en 18 januari

0

Friesland Post presenteert elke maandag in een vogelvlucht hét sportoverzicht uit onze provincie. Dit weekend onder andere: overwinningen voor Thijsje Oenema, Marrit Leenstra en Hein Otterspeer. De Friese voetbalclub SC Heerenveen pakt de winst maar de korfballers van LDODK beginnen de week met een nederlaag.

Schaatsen

500 meter
Bij de vrouwen won Thijsje Oenema beide keren met overmacht de eerste 500 meter bij de NK sprint in Groningen. Ze zette een tijd van 38.78 neer en schreef daarmee een nieuw baanrecord op haar naam.

Bij de mannen ging de winst naar Hein Otterspeer, die een winnende tijd van 35.53 neerzette. De winst op de 500 meter van zondag ging naar Michel Mulder met 35.38.

1000 meter
Marrit Leenstra won zaterdagmiddag de eerste 1000 meter bij de NK sprint in Groningen. Leenstra pakte de winst in een tijd van 1.17.81 en bleef daarmee Ireen Wüst (1.17.99) voor.

De winst op de 1000 meter ging ook op zondag naar Marrit Leenstra met een tijd van 1.17.72. Leenstra won twee dagen op rij de 1000 meter en is daarmee zeker van een ticket voor de WK afstanden op de 1000 meter.

De winst op de 1000 meter bij de mannen ging zaterdag naar Hein Otterspeer met 1:10:24. Hij gaat daardoor aan de leiding in het klassement.

Hein Otterspeer pakte zondag voor het eerst in zijn carrière de nieuwe Nederlands sprinttitel. Otterspeer won de afsluitende 1000 meter in een tijd van 1.10.14. Daarmee liet hij titelhouder Michel Mulder achter zich in het eindklassement.

Klunen

Ineke Wonder wint WK klunen
De derde editie van het WK klunen is gewonnen door Ineke Wonder uit Grouw. Ineke kwam als eerste van de honderd deelnemers klunend over de eindstreep. De winnares was zeer te spreken over de route van de wedstrijd.

Voetbal

Cambuur
Cambuur heeft zaterdagavond een punt gepakt tegen ADO Den Haag. Binnen 30 seconden scoorde Mike van Duinen de 1-0 voor de thuisploeg. Cambuur moest na de tegen goal op gang komen, maar in de 36e minuut scoorde Bartholomew Ogbeche onverwachts de 1-1. Twee minuten later was het al weer 2-1 door een goal van Roland Alberg. In de 78e minuut kwam de gelijkmaker van opnieuw Ogbeche. Cambuur eindigde in een gelijkspel tegen ADO en blijft zevende met 27 punten.

SC Heerenveen
Sc Heerenveen pakte zondag de eerste overwinning van dit jaar door met 2-1 te winnen van Fc Utrecht. Luciano Slagveer maakt in de 41e minuut de eerste goal. Vervolgens kreeg Mark Uth een goede kans op de 0-2, maar zijn schot misleidde. Duplan van Utrecht was dicht bij de gelijkmaker, maar keeper Nordfeldt kreeg hulp van de paal, die de 1-1 voorkwam. Een vrije trap van Ayoub werd met de hand gestopt door Marten de Roon. De daaropvolgende strafschop werd bij het begin van de blessuretijd benut door Janssen en bepaalde de eindscore: 1-2 winst voor SC Heerenveen.

Korfbal

De korfballers van LDODK verloren zondag met 24-25 van Koog Zaandijk. In sporthal Koartsweagen in Gorredijk ging de strijd in de eerste helft lang evenwijdig. Na de rust liep KZ uit naar 13-17 en leek de wedstrijd gespeeld, maar toen begon de ploeg van trainer Jan Sjoerd Pool aan een inhaalrace. Bij een stand van 23-24 in de laatste minuut maakte LDODK de gelijkmaker, maar in de laatste seconden pakte KZ toch nog de winst.