De januari-editie Friesland Post ligt nu in de winkel!

0

Een nieuw jaar voor de boeg en daar hoort natuurlijk een kersvers nummer van Friesland Post bij. In de januari-editie gaan we op bezoek bij de Junior Academie in Franeker, waar kinderen de wereld van wetenschap ontdekken. De in 1811 gesloten universiteit werd in 2017  heropgericht. De Academie van Franeker wil graag het wetenschappelijk denken bevorderen en waarom niet beginnen bij de jeugd?

Ook spreken we met voormalig Frizzle Sizzle-zangeres en stemactrice Laura Vlasblom. Vlasblom werd geboren in Drachten. Op jonge leeftijd verhuisde ze uit Fryslân. Ze maakte faam met Frizzle Sizzle en ze is de stem van veel bekende tekenfilmkarakters. Tegenwoordig komt ze nog regelmatig in Fryslân, maar dan voor iets heel anders.

Januari is de natuurijsmaand en daarom duiken we in de geschiedenis van de Friese schaatsenmakers. Ze waren talrijk in Fryslân, de schaatsenmakers, bijna ieder Fries dorp had er wel een. Hoe zit dat en waarom verdwenen ze bijna allemaal? Dat lees je in dit nummer.

Uit de broedstoof van aardappelbedrijf HZPC komen de aardappelen van de toekomst, zoals sterk verbeterde Bintjes en Eigenheimers. In Metslawier worden met nieuwe technieken perfecte aardappelrassen gekweekt. Friesland Post nam er een kijkje.

Het verdwenen dorp van deze maand is Sigerswâld, dat we eigenlijk kennen vanwege een oorlog, vluchtelingen en Friese hulptroepen in het jaar 1482. Dankzij deze ingrediënten en specifiek vijf vrome dames, werd het verdwenen Sigerswâld, dat zich in de velden nabij Garyp moet hebben bevonden, beschreven in oude documenten.

En weten wat 2021 voor jou in petto heeft? De Friesland Post-jaarhoroscoop geeft je daarover een idee.
Dit en nog veel meer in het januari-nummer.
Haal ‘m snel in huis! 

Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt of bestel ‘m online!
Friesland Post liever iedere maand direct op de mat? Word dan lid!

Delen:

Reacties