Dood Rense Westra houdt heel Friesland bezig

0

Friesland rouwt om het overlijden van Rense Westra. ‘In ikoan is net mear,’ twittert Omrop Fryslân directeur Jan Koster. ‘Hier schrok ik van toen ik het las. En zo jong nog. Een gemis voor Frl,’ twittert Ina Feenstra uit Leeuwarden. ‘Verschrikkelijk, Rense Westra is overleden. Je was een geweldenaar! Rip,’ twittert ondernemer Jeroen Drenth. ‘Rense Westra: wereldberoemd in Friesland,’ kopt de Leeuwarder CourantMensenlinq opende een condoleanceregister voor Rense Westra. Hij overleed afgelopen zondag in het ziekenhuis van Leeuwarden.

De acteur werd bij het grote publiek bekend door de soapseries Westenwind en Goudkust en een flink aantal bioscoopfilms zoals Nynke (2001), Floris (2004) en De scheepsjongens van Bontekoe (2007). In de films De schippers van de Kameleon (2003) en Kameleon 2 (2005) was hij veldwachter Zwart.

Rense Westra was de ‘Marlon Brando van Friesland’. Dat stelt regisseur Steven de Jong, die twintig jaar samenwerkte met de Friese acteur, dinsdag in een reactie op zijn overlijden. De Jong omschrijft Westra als ‘markant, loyaal en respectvol’. ‘Hij zei vaak: verdraag dat anderen anders zijn.’ Editors waren altijd dol op het spel van Westra. ‘Rens kan je op ieder moment insnijden, want hij speelde altijd wel iets bijzonder. Hij vulde elke scène puur vanuit zijn talent, niet omdat hij zo hard werkte.’

De Jong gaat vrijdagavond spreken op de herdenking, die dan plaatsvindt in de Gereformeerde kerk van Warten. Het tweetal kende elkaar al bijna een kwart eeuw. ‘Ik ha àlles te tankjen oan Steven de Jong,’ zei Rense Westra in 2000 in een interview aan Friesland Post. Zaterdag wordt Rense Westra in Warten begraven. De familie laat weten dat iedereen die op vrijdag en zaterdag afscheid wil nemen welkom is.

 

 

Delen:

Reacties