Gevangen in de Blokhuispoort

0

De Blokhuispoort in Leeuwarden, een voormalige gevangenis, is een bijzonder monument op een locatie waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de 15e eeuw. Eind 2007 vertrok de laatste gedetineerde uit de Blokhuispoort gevangenis. Sindsdien is het gebouw een creatief bedrijvencentrum geworden, waar bedrijven en kunstenaars een voormalige cel kunnen huren. Friesland Post spoorde een aantal ex-gedetineerden op en blikte met hen terug op hun leven in de cel. Ken jij ook iemand die een straf moest uitzitten in één van de cellen van voormalig gevangenis De Blokhuispoort? Laat het ons weten!

Winston

Gevangen in de Blokhuispoort

Dertig dagen bracht Winston in de zomer van 2003 zijn leven door als gedetineerde in de B-vleugel. Dit vanwege een aantal openstaande boetes. ‘Ik kwam die maand echt tot rust. Ik vermaakte me uren met legpuzzels’

Gosse

Gevangen in de BlokhuispoortKunstschilder Gosse bracht drie dagen door in een cel. Hij betaalde niet op tijd voor enkele parkeerboetes. ‘Ik deelde mijn cel met vier zware jongens. Ze smeedden plannen om hun verklikkers aan te pakken zodra ze vrij kwamen.’

Elmo

Gevangen in de Blokhuispoort

Voor het plegen van een geweldsdelict zat Elmo van mei 1998 tot september 1999 vast in cel A13. ‘Wat mij het meest is bijgebleven van mijn detentieperiode? Het moment dat ik door een bewaarster werd gepijpt in mijn cel.’

Gerrit

Gevangen in de Blokhuispoort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht Gerrit achttien dagen van zijn leven door in de A-vleugel voor het weigeren van dienst in Duitsland. ‘Meer dan veertig jaar kon ik niet over het gevangenschap praten.’

Hillebrand

Gevangen in de Blokhuispoort

Ten onrechte vastzitten. Het overkwam Hillebrand in 2004. Een maand lang zat hij vast omdat de politie een administratiefoutje bleek te hebben gemaakt. ‘Ik was eigenlijk best wel een modelgevangene.’

Bertram

Gevangen in de Blokhuispoort

Ruim twaalf jaar bracht Bertram zijn leven door in de gevangenis. In 2007 kwam hij op vrije voeten, maar als hij begin dit jaar voor het interview en de fotoshoot naar de Blokhuispoort in Leeuwarden komt, gaat het weer mis.

Delen:

Reacties