Grote kans op bodemdaling bij zoutwinning

0

Uit nieuw onafhankelijk onderzoek blijkt zoutwinning enorm schadelijk te zijn voor de natuur in en rondom de Waddenzee. Met die reden gaan de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland tegen de beslissing in van het Rijk om zoutwinning onder de Waddenzee toe te staan.

De drie natuurorganisaties hebben een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de effecten op de bodem van de Waddenzee. Uit dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd door morfoloog prof. dr. Leo van Rijn, blijkt zoutwinning de kans op bodemdaling te vergroten. Vooral onder de hogere delen van de Ballastplaat zal deze bodemdaling zich voordoen. Volgens de expert is dit funest voor veel trekvogels. Het voedsel dat ze nodig hebben voor hun trektochten wordt dan onbereikbaar voor hun korte snavels.

Alternatieven

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland vinden dat er helemaal geen mijnbouw moet plaatsvinden onder een natuurgebied van wereldklasse. Volgens de drie organisaties is de Waddenzee te belangrijk om op het spel te zetten. Ze wijzen op alternatieven waarbij zout bijvoorbeeld gewonnen kan worden uit Duitsland. Het land dumpt zout veelal als afvalproduct in de zee.

Delen:

Reacties