April editie Friesland Post

0

April is een feestelijke maand. Alle Nederlanders vieren Koningsdag, Moeder natuur viert de terugkomst van het zonnetje en wij als Friezen vieren daarnaast ook nog het bestaan van de Bruine Vloot. Al deze vieringen hebben een eigen karakter en worden bovendien op eigen wijze gevierd. Friesland Post licht ze in deze editie voor u uit.

We benoemen bijvoorbeeld de plekken in Fryslân, waar deze maand de oranjegekte weer uitbreekt. Ter ere van Koningsdag natuurlijk. Daarnaast bezoekt landschapsjournalist Fokko Bosker de stinzenflora bij de Jongemastate om te zien wat het waterige voorjaarszonnetje met de knoppen van onze bloemen en planten doet. En waar Fokko het groen enkel bekijkt, gaat natuurliefhebber Gert Tabak een stapje verder. Hij neemt u mee op een prachtige wandeling, langs allerlei eetbare planten. U kunt veel meer verorberen dan u vermoedelijk denkt.

De grote voorjaarsschoonmaak

De grote voorjaarsschoonmaak Van oudsher werd er voor de grote voorjaarsschoonmaak veel tijd uitgetrokken. In de Perzische tijd luidde de grondige schoonmaakbeurt het nieuwe jaar in. Men was soms wel dagen bezig met schoon schip maken. Anno 2016 is dit net even anders...

De Vlootdag verbindt

De Vlootdag verbindt Martin Luther King zei ooit: we komen misschien van verschillende schepen, maar nu bevinden we ons in dezelfde boot. En laat dit nou net het doel van de Vlootdag in Harlingen zijn. Verschillende partijen samenbrengen in 'dezelfde boot'.

Fries zuurdesembrood

Fries zuurdesembrood Er gebeurt iets bijzonders in Winsum. Bij de Gauwe Krakeling aan de Frjentsjerter Feart zijn Hans Offenberg en Carla de Jong een mooi avontuur begonnen. De spil waar alles om draait is de veelzijdige bakker Hans, die kan toveren met deeg.

Onkruid op uw bord

Onkruid op uw bord Heel veel soorten onkruid kunt u eten en dat is zelfs erg gezond. Waarom noemen we het dan onkruid? Waarom eten we het dan zo weinig? Onze voorouders dachten daar namelijk anders over. Zij zochten, verzamelden en maakten lekkere gerechten met het onkruid. Gelukkig komt eten uit de natuur nu steeds meer in de belangstelling. Wij zijn nieuwsgierig geworden en dus gaan we met deskundige Anneke Bleeker een natuurwandeling bij het dorp Rijs maken, waarbij ze ons in deze onbekende wereld zal inwijden.

Heel jong Fryslân bakt

Heel jong Fryslân bakt Miljoenen kijkers, trok het televisie het televisieprogramma Heel Holland Bakt gedurende de afgelopen seizoenen. Ook in Fryslân zat men aan de buis gekluisterd. Alle generaties werden geïnspireerd door de bevlogen thuisbakkers, die aan de afvalrace meededen. Zelfs jongeren werden enthousiast gemaakt. Zo enthousiast dat zij na het zien van het programma maar één wens hadden: bakker worden.

Blinkend goud & zilver

Blinkend goud & zilver Goud is het houvast van de wereld. Het biedt zekerheid in onzekere tijden. In de wereld van het Nederlandse goud en zilver zit in Joure de belangrijkste speler.

Beleef Koningsdag in Fryslân

Beleef Koningsdag in Fryslân Levend ganzenbord spelen, de heerlijkste taarten eten, de mooiste bloemen bekijken en een traditionele vrijmarkt bezoeken. Het kan in Fryslân met Koningsdag! Na een succesvolle eerste editie van deze feestelijke dag in 'de nieuwe stijl' maakt Fryslân zich nu op voor een onvergetelijke tweede editie.

Blik op Kollumerland

Blik op Kollumerland Deze maand werpen we een blik op de gemeente Kollumerland. Wat kun je er allemaal doen en hoe zag Kollum er aan het begin van de vorige eeuw uit? Ontdek het allemaal!

Delen:

Reacties