Win een diner voor twee bij restaurant Eindeloos!

0

Deze actie is inmiddels verlopen! Je kunt dus geen kans meer maken op een diner bij restaurant Eindeloos!

Russen zijn er dol op: witvis die bij ons in het IJsselmeer zwemt. De vissoorten voorn en brasem vinden daar gretig aftrek en worden als snacks bij bier en wodka gegeten. In Fryslân wagen we ons niet aan deze lekkernijen uit de Friese binnenwateren. Restaurant Eindeloos uit Leeuwarden brengt daar verandering in. Onder het motto ‘gedurfd proberen’ zetten zij  vergeten vissoorten op de kaart. Jij maakt kans om als eerste deze gerechten te testen.  

Lekkere witvis

In Nederlander eten we geen voorn en brasem en al helemaal niet in gezouten en gedroogde vorm. Russen wel. Zijn zij nou zo gek of zijn wij zo dom? In het IJsselmeer zwemt (nog) genoeg lekkere witvis, maar die wordt door ons niet gegeten. Of eigenlijk niet meer, want vroeger werd er met name door sportvissers op gevist. Op sommige plekken zelfs massaal, zoals bij de Friese hoek en de Lemster hoek. En al de gevangen vis werd geconsumeerd. Meestal gebakken, maar ook gestoofd in boter, al dan niet met peterselie en watermunt. Sommige hengelaars maakten gehaktballen van brasem. Maar die tijd is nu voorbij.

Niet op de menukaart

In de Nederlandse restaurants zie je voorn en brasem dus niet op de menukaart staan. Een enkeling uitgezonderd zoals die van De Pronckheer in het Utrechtse Cothen. De meeste restaurants gaan voor ‘wilde’ zeevis als tong, schol of kabeljauw of gekweekte zalm, paling en forel. Gedurfd proberen is beter dan fantasieloos imiteren, vinden Friesland Post en chefkok Willem Schaafstra van restaurant Eindeloos. En daarom maakt deze topkok speciaal voor onze lezers een gerecht met de vergeten vis voorn. Wil jij dit gerecht testen? Stuur een mail naar info@frieslandpost.nl o.v.v. restaurant Eindeloos en maak kans op een diner voor twee in Leeuwarden. Gaat heel Fryslân binnenkort witvis uit eigen binnenwateren bereiden?

Lees binnenkort een uitgebreide reportage over de vergeten vissoorten witvis in Friesland Post.

gerechtwitvis

Delen:

Reacties