Zilverreiger voelt zich thuis in Fryslân

0

We zien ze allemaal weleens zitten aan de kant van een slootje of in een leeg weiland: een reiger. Wat we niet vaak zien is een grote witte zilverreiger. Toch worden ze steeds meer waargenomen in Fryslân.

In het verleden zijn deze bijzondere dieren wel eens vaker gesignaleerd. Zo valt er in het boekje ‘Vogels in Friesland’ (1976) te lezen: ‘Van deze dwaal- of mogelijk onregelmatige gast zijn in Friesland drie zekere gevallen bekend, namelijk één vondst en twee waarnemingen.’ Maar nu is het anders. De reiger voelt zich hier zeer thuis. Vanaf 2002 was er een grote opmars te ontdekken van de zilverreiger. In 2005 zijn er 92 geteld en in 2007 waren het er al meer dan vierhonderd. Twee jaar terug stond de tellen op vijfhonderd. Begin dit jaar werd er ook een telling gedaan; maar liefst achthonderd zilverreigers werden gespot, een absoluut record. Vooral de Snitser Mar, het Lauwersmeer, de Alde Feanen, de Deelen, de Brandemar en de Rottige Meente zijn zeer populair bij de vogels.

Benieuwd geworden naar de verklaring van de stijging van het aantal zilverreigers in onze provincie? Lees dan de oktober-editie van de Friesland Post!

Delen:

Reacties