5 mei 2015: activiteiten Bevrijdingsfestival Fryslân

0

Dit artikel dateert uit 2015. Op zoek naar uitjes die plaatsvinden op Bevrijdingsdag 2018? Houd dan onze website in de gaten!

Op 5 mei 2015 is het Bevrijdingsdag en viert heel Nederland feest. Wij zetten een aantal Friese activiteiten op een rij. 

Canadese oorlogshelden bij Bevrijdingsfestival Fryslân

Friesland viert het bevrijdingsfestival 2015 op grootse wijze. Canadese oorlogshelden komen, 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog, naar Friesland. Op 5 mei rijden de bevrijders met een colonne militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door Friesland. Het defilé komt in Leeuwarden samen. Op 5 mei zijn er vier bevrijdingsritten door Friesland: een noord-, oost-, zuid- en westelijke route. Drie ritten vertrekken vanaf Vliegbasis Leeuwarden (muzikaal ondersteund de Graham Lowlanders pipes and drums), en één route start vanaf het Victorypark in de Arendstuin in Leeuwarden.

bevrijdingsdag2 bevrijdingsdag

Rondleiding langs gebedshuizen Leeuwarden

Maak samen met Platform Levensbeschouwing in Kleurrijk Fryslân op Bevrijdingsdag kennis met de gebedshuizen van diverse religies in Leeuwarden. Deze bevinden zich allemaal op loopafstand van elkaar. De wandeling start om 10.30 uur bij de Grote of Jacobijnerkerk en begint met een rondleiding in deze kerk. Vervolgens wordt aandacht geschonken aan het Joods monument op Bij de Put en het logegebouw aldaar waar de Soefi’s hun bijeenkomsten houden. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan de Synagoge en de Turkse Moskee,waarna de wandeling wordt afgesloten in de Sint Bonifatiuskerk rond 13.30 uur.

SONY DSC

SONY DSC

Jazzband Snake Charmers komt naar Bevrijdingsfestival Leeuwarden

De Gorredijkster jazzband The Snake Charmers, opgericht in 1942, speelde na de bevrijding overal in de provincie voor de Canadezen. Weerman Hans de Jong (1921-2010) was de initiatiefnemer en leider van de band. Hij verzamelde een groep muzikale vrienden om zich heen die in de donkere oorlogsjaren in de muziek hun emoties kwijt konden. Schrijver Anne Wadman was één van hen Het Northern European Jazz Orchestra volgt het spoor terug en brengt op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival op 5 mei het repertoire van de Snake Charmers opnieuw ten gehore.

snake charmers

5 mei lezing in Dorpskerk Huizum

Jan Terlouw, auteur van o.a. de bestseller Oorlogswinter, houdt de 5 Mei Lezing in de Dorpskerk Huizum. Peter de Haan, voorzitter van de Dorpskerk, zal kort stilstaan bij hoe Leeuwarden de bevrijding heeft gevierd. Daarna houdt Jan Terlouw de 5 Mei Lezing met als titel De Kwetsbaarheid van Herwonnen Vrijheid. De lezing vindt om 16:00 plaats.

jan terlouw

Theatervoorstelling ‘Myn Skip’ met Gjalt de Jong

De Syrische bootvluchtelingen Wissam (26), Ammar (25) en de Afghaanse vluchteling Habib Kazemi (33) gaan met publiek in gesprek op het Befrijdingsfestival in de Prinsentuin in Leeuwarden. Wissam en Ammar staken in 2014 de Middellandse Zee over. Habib ging hen in 2002 voor als vluchteling uit Afghanistan en maakt inmiddels actief deel uit van onze mienskip. Tûmba sluit met dit gesprek aan bij de theatervoorstelling Myn Skip, gebaseerd op de verhalen van Wissam en Ammar. De theatervoorstelling wordt opgevoerd tijdens het Befrijdingsfestival door Gjalt de Jong (bekend als presentator van het Skûtsjesilen) en muzikaal begeleid door Paul Siemensma (Friese muzikant). Dit vindt – zeer toepasselijk – plaats op een theaterboot gelegen in de Noordersingelgracht (aan de achterzijde van de Koperen Tuin). Oud-stagiaire van Tûmba en CMV-er Anne de Groot heeft deze theatervoorstelling bedacht en geproduceerd.

vluchtelingenboot

Ali B

Het bevrijdingsfestivals  bestaat 25 jaar. Naast het reguliere festival met onder andere zes podia, een Befrijdingsmarkt, het kinderfestival, de loopgroep en de vrijheidsprojecten, zorgt het Befrijdingsfestival Fryslân voor een extra bijzondere invulling van dit lustrumjaar. Ali B treedt op met zijn format van het gelijknamige tv-programma ‘Op volle toeren’.

ali b

Frij Ferwert

In Ferwert wordt zeventig jaar bevrijding gevierd met een uniek bevrijdingsconcert ‘Frij Ferwert’ op het monumentale Vrijhof in het centrum van het dorp. Tussen 14.00 en 16.00 uur komt op het muziekpodium een keur aan Ferwerter muzikanten en artiesten optreden in verrassende combinaties: Brassband Excelsior Ferwert, zangeressen Florianne Swart en Frederike Kleefstra, zanger Gerard van der Beek, the Old Pipers en Top-100 band FREEWAY.

frij ferwert

Zingen voor de vrijheid in IJlst

Het Stadsbelang, Muziekkorps Concordia, Vrouwenkoor “t Roer om’ en het Kompaenenkoor “t Skip sûnder roer’ sloegen de handen in één met een doel: zeventig jaar vrijheid vieren. Veertien personen hebben zich ingespannen om de bevrijding van IJlst tot een gedenkwaardig spektakel te maken. De sporthal van IJlst wordt omgetoverd tot een feestpaleis. Met in en om ‘De Utherne’ een entourage die de feestvreugde moet versterken. Vanaf 20.00 uur zijn bezoekers welkom.

Ijlst

Delen:

Reacties