Cammingehunderi: het mysterieuze verdwenen dorp

0

Door invloeden van de natuur en menselijk handelen, zijn tal van dorpen en gehuchten in Fryslân voorgoed verloren gegaan. Cammingehunderi is een naam die je zou verwachten in een verhaal van Tolkien, toch was het een dorp in Fryslân, maar dan wel heel lang geleden. 

Cammingehunderi wordt al genoemd in een akte uit 839. Daarin is vastgelegd dat de Frankische keizer Lodewijk de Vrome eerder in beslag genomen grondbezit teruggeeft aan de eigenaar: Gerulf. Dat grondbezit ligt, zo staat er, in het dorp Cammingehunderi en in andere dopren eromheen in de landstreek Westracha (Westergo).

Waar lag het dorp?

De naam van dit dorp heeft onderzoekers (en niet alleen in Fryslân) de hele negentiende en twintigste eeuw beziggehouden. Ze probeerden allen het dorp te duiden. Moest Westracha niet Ostracha zijn? Was het op de plek van Leeuwarden, waar je tegenwoordig ook Cammingaburen vindt? Of was het toch oostelijker, waar twee bijzondere boerderijen het resterende bewijs van Cammingehunderi lijken te zijn?

Het verhaal over het mysterieuze Cammingehunderi staat deze maand in de rubriek verdwenen dorp in Friesland Post. Kijk hier voor een verkooppunt van Friesland Post bij jou in de buurt. Friesland Post iedere maand op je deurmat? Word dan lid!

Delen:

Reacties