Fries Museum showt werk van beroemde Leeuwarder Gerrit Benner

0

Het Fries Museum in Leeuwarden en Museum Belvédère in Heerenveen tentoonstellen nu het werk van kunstenaar Gerrit Benner. Het kleurrijke werk van de beroemde kunstschilder zal tot begin maart volgend jaar te bewonderen zijn. Ook verschijnt er een boek over de legendarische Leeuwarder colorist.

In het Fries Museum in Leeuwarden zal voornamelijk het kunstwerk van Benners vroegere periode te zien zijn. In zijn beginjaren was de kunstschilder veelal actief in Fryslân en omstreken. De tentoonstelling toont zijn zoektocht, zijn experimenten en zijn inspiratiebronnen. Museum Belvédère focust zich op andere aspecten van het werk van Benner. Zo zijn vele landschappen te zien uit zijn periode in Amsterdam, waar Benner jarenlang een eigen atelier had. Deze presentatie maakt inzichtelijk hoe zijn improvisaties op het Friese landschap en het merengebied zich ontwikkelden. Eerst abstract, maar vervolgens steeds meer gebruikmakend van felle kleuren en  grote en kleinere vlakken. Een gedetailleerde weergave van de werkelijkheid was voor Benner dan ook niet het belangrijkste.

Het werk van Benner is niet alleen bekend in Nederland. Ook buiten de landsgrenzen weten ze wie de kunstschilder is. Stukken als ‘Fries landschap’, ‘Twee paarden langs het strand’ en ‘Koeien in voorjaarslandschap’ gingen de hele wereld over. Een knappe prestatie voor iemand die aan het begin van zijn carrière nog eigenaar was van een winkel gespecialiseerd in sieraden en damestassen.

Delen:

Reacties