Friese Ellen-Claire doet mee aan Sterren op het Doek

0

Ellen-Claire Boomsma is al jaren bezig met haar passie: schilderen. Dit doet ze in haar atelier te Readtsjerk (Roodkerk). Ze studeerde af aan de Minerva Academie te Groningen, heeft verschillende exposities gehad en verkoopt vele schilderijen. Morgen (1 oktober 2019) is ze te zien in het programma ‘Sterren op het Doek’ van Omroep MAX. In dit programma krijgen drie kunstenaars de opdracht om een bekende Nederlander vast te leggen op een schilderij. De BN’er kiest vervolgens het mooiste schilderij en neemt deze mee naar huis. Ellen-Claire mocht Caroline de Bruijn schilderen, bekend van haar rol als Janine Elschot in GTST.

Benaderd door Sterren op het Doek

Hoe kwam Ellen-Claire bij zo’n bekend tv-programma terecht? “Meedoen aan Sterren op het Doek leek mij een bekroning op mijn werk. Ik had zo’n vijf jaar geleden dan ook al eens een mail gestuurd, maar ik kreeg nooit een reactie. Tot begin dit jaar. In januari zocht het programma contact. Ze hadden mijn werk op social media gezien. Ik wilde nog steeds meedoen! Maar, maanden hoorde ik niets van ze. Ik had de hoop opgegeven. Tot ik in mei een telefoontje kreeg met de mededeling dat de opnames binnen een week plaats zouden vinden. Daarna had ik twee weken om aan het doek te werken.” Er was dus haast bij. “Ja, ik heb het een en ander moeten regelen. Maar ach, dat is tv hè,” zegt ze lachend. “Een week later was ik in de studio. Daar stond ik dan, met mijn spullen. Toen werd het pas echt.” Of ze het spannend vond? “Ja. Heel erg. Ik vind het straks ook spannend om mezelf terug te zien. Waarschijnlijk heb ik weer allemaal gekke dingen gezegd, haha.”

Ik heb wel zes verschillende versies gemaakt

Caroline de Bruijn

Wij waren nieuwsgierig naar hoe ze het vond om Caroline de Bruijn te mogen schilderen. “Zij is een fantastisch lief mens, prachtig om te zien. Dat maakt het schilderen soms lastig. Ik zoek altijd naar een rauw randje bij een persoon, iets wat een beetje ‘edgy’ is. Bij haar vond ik dat best lastig om te vinden, zij is zó lief. Ik wilde dan ook dat het een perfect schilderij werd. Op een gegeven moment dacht ik: ‘nee, ik moet niet op ‘het perfecte’ focussen. Ik moet dichtbij mezelf en mijn eigen stijl blijven’, dat is het allerbelangrijkst. Uiteindelijk heb ik wel zes versies gemaakt voordat ik tevreden was.”

Ode aan de vrouw

Hoe Ellen-Claire haar stijl omschrijft? “Als ik voor klanten een portret maak, willen zij vaak dat het zo realistisch mogelijk is en hebben zij een bepaald idee in hun hoofd. Bij mijn vrije werk mag ik zelf alles bepalen. Mijn stijl zou ik omschrijven als modern realistisch, maar niet fotorealistisch. Ik gebruik veel kleur en mijn modellen zijn vaak vrouwen. Vrouwen zijn zulke krachtige wezens, mijn werken zijn eigenlijk vaak een ode aan de vrouw. Ik was dan ook blij dat ik voor het programma een vrouwelijk model had.”

Een schilderij van Ellen-Claire

Een schilderij van Ellen-Claire

Of ze trots is op haar werk? Ellen-Claire zegt lachend: “Over de uitkomst van het programma mag ik niets zeggen hoor! Maar als je kijkt naar mijn hele schildercarrière: ik ben altijd erg perfectionistisch. Eigenlijk nooit tevreden. Maar tegenwoordig vind ik dat ik trots mag zijn. Laatst kreeg ik ook te horen dat een klant volledig verliefd was op mijn werk. Dat ik zulke emoties teweeg mag brengen, is het mooiste dat er is.”

Of Caroline de Bruijn het schilderij van Ellen-Claire zal kiezen, is morgen om 20.25 uur te zien bij NPO 2.

Benieuwd naar meer werk van Ellen-Claire? Bezoek haar Facebook– of Instagrampagina.

Delen:

Reacties