Friese kinderboeken: Interationale Dag van het Kinderboek

0

Het is vandaag de Internationale Dag van het Kinderboek! Een extra reden om vanavond een (gedeelte van een) kinderboek voor te lezen aan jouw kind(eren) of kleinkind(eren). Wij hebben een aantal van onze favorieten op een rij gezet, maar wellicht heb jij ook een boekentip voor onze volgers? Laat het dan weten onder dit bericht, zodat wij alle boekentips kunnen verzamelen in dit artikel. Veel leesplezier!

Friese kinderboeken voor de allerkleinsten

De boekjes van Stip

Het bekende hondje Stip beleeft allerlei avonturen en de boekjes zijn dan ook heel leuk én leerzaam voor (kleine) kinderen. Er zijn kartonboekjes voor de allerkleinsten, zoals Betterskip Stip, en dan is er nog de reeks waarin Stip wordt geportretteerd met zijn familieleden (mem, heit, pake, beppe en suske).

Tomke en Romke

Tomke en Romke: wie kent ze niet! Deze beide figuren zijn enorm populair bij Friese kinderen. Dankzij de verhalen maken kinderen kennis met alledaagse situaties, zoals het bezoeken van een tandarts of de kapper.

Jentsje

Iets minder bekend is Jentsje. De eerste boeken in de reeks ‘Jentsje’ verschenen in 1981. Echt Fries is Jentsje niet. Hij werd ‘geboren’ in Zweden, maar vond zijn weg dus naar Friesland. Waar de tekeningen van Jentsje in Zweden vergezeld werden door één regel tekst per illustratie, koos Janny Vledder – van der Knoop voor vierregelige versjes in het Fries. De rijmpjes vormen tezamen met de tekeningen prachtige verhalen!

Mei ik dyn pemper sjin?

Kinderen, maar ook muizen, zijn ongelooflijk nieuwsgierig! Ze willen alles weten, en dan ook echt alles. Zo wil het muisje in het boek ‘mei ik dyn pemper sjin?’ weten wat er in de pampers van zijn vrienden zit. Hij gaat langs bij het haasje (Haske), geitje (Geitsje), hondje (Hûntsje), de koe (Koke), de libelle (Hopke) en varkentje (Barchje). Uiteindelijk is het muisje zelf ook aan de beurt 😉 Dit humoristische boek is uitermate geschikt om met kinderen te praten over zindelijkheid!

Fan de lytse mol dy’t witte wol

Esther tipte ons en attendeerde ons op het boek ‘Fan de lytse mol dy’t witte wol’. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Het verhaal gaat over een kleine mol die op het moment dat hij boven de grond komt op zijn hoofd wordt gepoept. Hij gaat op zoek naar de ‘dader’ en ondervraagt verschillende dieren. Een leuk boek voor kleintjes die dol zijn op grappige en ‘vieze’ woorden.

Friese kinderboeken voor de oudere kinderen

De striid fan Grutte Pier

Het boek “De strijd van Grutte Pier” gaat over het leven van de boer Pier Gerlofs Donia, die betrokken raakt bij de strijd van de Friezen tegen de Saksische (en later) Hollandse overheersing van Friesland. Piers hoeve wordt in 1515 door Saksische huurlingen verwoest. Pier zijn vrouw komt bij deze overval om het leven! Door woede en wraakzucht gedreven gaat Pier de strijd aan met de Saksers en de Hollanders. Zijn grote gestalte, zijn enorme zwaard en zijn brute kracht zorgen ervoor dat hij al snel bij vriend en vijand bekend staat als ‘Grutte Pier’. Dit boek over de strijd van Grutte Pier is zowel in het Nederlands en Fries verschenen!

It leafst bin ik in fûgel

Niet ieder kind is er voor te porren, maar kinderen die wel dol zijn op gedichten, zijn vast en zeker blij met ‘It leafst bin ik in fûgel’. In dit prachtige boek zijn allerlei Friese gedichten verzameld. Ieder gedicht is voorzien van een mooie illustratie, waardoor de bundel als een tierelier leest!

p.s. de bundel is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook voor ouderen t/m 99 jaar. Als je (klein)kind het boek uit heeft, kan je deze dus ook gerust op jouw leesstapel leggen 😉

Tsjilp!

Onze Facebook volger Pieteke de Boer wees ons op het boek Tsjilp. Voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor ouderen van 88 jaar. Het boek bevat 25 vogelgedichten van Eppie Dam, vergezeld door illustraties (linosnedes) van Lienke Boot.

 

Delen:

Reacties