Friese taal krijgt officiële spellingchecker

0

De Fryske Akademy lanceert binnenkort een officiële spellingchecker voor de Friese taal. Het instituut vervult daarmee een langgekoesterde wens van onder meer de provincie, auteurs en het onderwijs. De nieuwe Woordenlijst Fries, die in december wordt gepubliceerd, zal aan de basis staan van het project.

Iedereen kent natuurlijk de Woordenlijst Nederlandse Taal, het zogeheten Groene Boekje. De nieuwe Friese woordenlijst lijkt hier sterk op. Het boekje zal je exact vertellen hoe je typische Friese woorden moet spellen. Het zal dus wel even wennen worden om sommige worden anders te moeten schrijven. Maar wees gerust; volgens De Fryske Akademy worden veruit de meeste Friese woorden die veranderd worden, zelden meer gebruikt. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld het woord ‘droog’. Dat schreven Friezen altijd als droech, maar volgens de nieuwe regels wordt het nu drûch.

Veel is er de laatste jaren niet veranderd op het gebied van de Friese taal. De laatste spellingsregels dateren uit 1879. Daarna zijn er alleen nog enkele wijzigingen doorgevoerd. Een flinke update kan de Friese taal dus wel gebruiken.

Delen:

Reacties