Leeuwarder met levertransplantatie beklimt Kilimanjaro

0

Ze gingen langs het randje van de dood en leven nu een tweede leven. Elf patiënten met een donororgaan beklimmen deze week de berg Kilimanjaro waaronder Sita Wielenga uit Leeuwarden.

Op 20 december 2008 onderging Sita Wielenga uit Leeuwarden een levertransplantatie. Door haar nieuwe orgaan startte voor haar een nieuw leven. 22 jaar was ze ziek, nu voelt ze haar weer fit. Sita werd gevraagd of ze in oktober mee wilde gaan om de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen. Voor het plezier, maar bovenal voor het promoten van orgaandonatie. Samen met tien andere mensen met een donororgaan is ze de uitdaging aangegaan.

De expeditie startte op 6 oktober. ‘Na een eerste dag fijn gewandeld te hebben met twee wat zware kloven er tussen moest ik in het zicht van het eerste kamp Shira 1 plotseling heel erg overgeven. Nou, ik kan jullie vertellen dat deze trend zich de hele nacht heeft voortgezet tot vroeg in de ochtend,’ zegt de Leeuwardse op de facebookpagina van ‘Expeditie Kilimanjaro’. Ze heeft tijdens de tocht voor het goede doel veel steun van haar reisgenoten; in het bijzonder van gids January. ‘Nooit gedacht dat ik in mijn leven zo volgzaam zou zijn aan een man,’ vertelt Sita. ‘Hij stopt (of ik nou wil of niet) het tuitje van mijn waterzak in mijn mond en zegt : ‘Drinken!’ Hij geeft mij op tijd koekjes en de nodige energierepen en zegt: ‘Eten!’ En als ik een sanitaire stop moet maken haalt hij het toiletpapier uit mijn rugzak (die hij overigens ook nog liefdevol draagt!). En ja, nou komt het: hij ritst zelfs mijn jasje dicht!! Dus jullie snappen het wel: Ik ben heel blij met ‘mijn’ January!’

De expeditie op de hoogste berg van Afrika duurt nog tot 18 oktober. Nog even flink doorbijten dus voor Sita en de overige tien deelnemers. Op de Facebookpagina van ‘Expeditie Kilimanjaro’ kun je de ontwikkelingen van de groep op weg naar de top nauw blijven volgen.

Expeditie Kilimanjaro

Delen:

Reacties