Horeca Straatkaatsen onder de Oldehove

0

Aan de voet van de Oldehove in Leeuwarden vindt op 4 juli de 26e editie van het Horeca Straatkaatsen plaats. Tijdens deze dag ontpopt het plein zich tot een arena en strijden de kaatsers om de felbegeerde kaatsklauw. Een trofee die als traditie is bedoeld om de Friese horeca te promoten.

Naast de eer en de krans is het winnen van de gouden horloge het hoogst haalbare op deze dag. Uit de drie kaatsers die de glorie op zich schrijven, wordt een koning gekozen. De koning vertegenwoordigd een horecagelegenheid welke uit heel Fryslân kan komen. Bij het behalen van de winst, gaat de felbegeerde kaatsklauw voor een jaar mee naar deze horecagelegenheid. Afgelopen jaar won Hans Wassenaar, hij is ook dit jaar weer van de partij.

Historie
De traditie van de kaatsklauw stamt uit de 18e eeuw. De ijzeren of koperen klauwen hingen aan de muur van de herbergen. De uitdagers staken een bal in de klauw en gingen wachten in de herberg. Zij die de uitdaging aangingen, namen de bal uit de klauw waarna de partij begon. Deze wedstrijden gingen om de eer en soms om hoge geldbedragen. De herbergier kreeg door deze duels vaak een hogere omzet. De Horeca heeft daarom besloten om de traditie van de kaatsklauw in stand te houden.

Delen:

Reacties