Frysman: allereerste hele triatlon

0

Op zaterdag 4 juli zal de allereerste hele triatlon van Friesland plaatsvinden. In totaal 70 bikkels, waarvan 15 Friezen, wagen zich aan de uitputtingsslag van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen. De Frysman is één van de drie hele triatlons die Nederland worden gehouden. 

Bij het monument op het Rea Klif bij Warns wordt het startschot gelost waarna de deelnemers beginnen met een zwemtocht in het IJselmeer. Direct daarna moeten de triatleten een fietsparkoers afleggen die dwars door Gaasterland gaat. Als afsluiting krijgen de deelnemers een forse marathon voor de kiezen. Een strijd van maximaal 15 uren lang want daarna wordt de finish gesloten.

Uitputtingsslag
De naam Frysman is een knipoog naar de beroemde Ironman op Hawaï. De Ironman wordt de ‘moeder aller triatlons’ genoemd vanwege de straffe wind die over het eiland waait. Maar de Frysman is met de Friese wind, bossen en het koude water van het IJselmeer ook zeker een waardige tegenhanger. Deelnemers van de 226 kilometer lange Friese triatlon mogen zichzelf na de finish dan ook een echte Frysman noemen.

Delen:

Reacties