Marit Bouwmeester: ‘Ik geloof niet in talent’

0

Kersvers wereldkampioen zeilen Marit Bouwmeester kreeg dinsdagmiddag de Zilveren sportpenning van de gemeente Leeuwarden. Op het Oldehoofsterkerhof ontving de 26-jarige geboren Wartense de hoogste Leeuwarder sportonderscheiding uit handen van burgemeester Ferd Crone.

‘Ik geloof niet zo in talent,’ zei zeilster Marit Bouwmeester (26) in een eerder interview tegen Friesland Post. Niet talent, maar doorzettingsvermogen en de wil om te winnen hebben haar zover gebracht in haar sport, denkt ze zelf.

Als 13-jarige begon Marit nationale wedstrijden te winnen en hoorde ze bij de tien beste jeugdzeilers van Nederland. Ze mocht komen meetrainen met de jeugdkernploeg en later met de kernploeg. Al snel ging ze ook op buitenlandse trainingsstages. ‘Op jonge leeftijd reisde ik al naar Zuid-Frankrijk, Dubai en Zwitserland,’ vertelt Marit. ‘Daar heb ik veel van geleerd, bijvoorbeeld zelfstandigheid. Soms gingen mijn ouders mee, maar soms ging ik ook mee met de ouders van andere kinderen. Ook leerde ik heel goed plannen. Hoe beter ik mijn best deed op school, hoe meer ik vrij kon krijgen. Nationale trainingen waren vaak in het westen of zuiden van het land, dus dat had ik ook nodig. Vaak zat ik op zondag op de terugweg na een wedstrijd in de auto te studeren, om maandag weer naar school te gaan. Daar heb ik van geleerd dat je er hard voor moet werken als je iets wilt bereiken.’

‘Zeilen is niet leuk, winnen is leuk,’ zei Marit twee jaar geleden in een interview. ‘In het begin beleef je heel veel plezier aan het zeilen zelf, maar ik ben nu zo geobsedeerd met zeilen bezig,’ vertelt ze nu. ‘Je zit elke dag in die boot. Dat doe je niet voor het plezier, maar om elke dag beter te worden, om elk detail nog verder te verbeteren. De kick krijg je dan van het winnen, van de allerbeste zijn. Dat zat er bij mij al jong in, want ik heb een hekel aan verliezen. Dat is onze familie eigen.’

Marit zeilt in de Laser Radial, een klasse waarin ze er in haar boot alleen voor staat. ‘Ik heb een goed begeleidingsteam om me heen, met een coach, een conditietrainer, een mentale trainer en een voedingsdeskundige. Maar op het water ben ik alleen. Hoe harder ik mijn best doe, hoe beter het resultaat. Ik zou op dit moment niet een boot kunnen delen met iemand anders, want ik ben nog niemand tegengekomen met dezelfde instelling als ik.’

Marit Bouwmeester won vorige week tijdens de WK in Santander het goud in de Laser-Radial klasse.

Archief-interview juli 2012
Tekst: Rimke de Groot
Foto: Erikjan Koopmans

Delen:

Reacties