Lemster strijdt voor eerste plaats World Solar Challenge

0

Het startsein voor de bouw van een compleet nieuwe zonneracewagen is afgelopen donderdag gegeven. De Friese Thijs Overwijk uit Lemmer studeert werktuigbouwkunde en is verantwoordelijk voor het mechanisch ontwerp.

Op 18 oktober strijden verschillende, door zonne-energie aangedreven auto’s om de eerste plaats van de World Solar Challenge. Zonder zon komen de auto’s niet voorruit, daarom wordt de wedstrijd in Australie gehouden. De wedstrijd vindt eens per twee jaar plaats en voert ruim 3000 kilometer, van Darwin tot Adelaide. In 2013 werd het raceteam van TU Delft wereldkampioen.

In het diepste geheim

Zonder de aandacht te trekken heeft het team hard gewerkt aan een concept voor een nieuwe wagen. Vervolgens snijdt een gigantische frees de mal van de auto. Op basis van deze mal wordt de auto doorontwikkeld en afgebouwd. Het ontwerp zal de snelheid van de auto moeten bepalen.

Topsport

“Meedraaien in het Nuon Solar Team is topsport. Ik weet als jeugdvoetballer bij de KNVB wat het is om heel hard te trainen. Mijn passie ligt bij de stabiliteit en de veiligheid van de auto garanderen”, vertelt Thijs. Hij werkt samen met teamcaptain Mark Hupkens uit Vlissingen, student Technische Bestuurskunde. Mark is blij dat het startsein nu is gegeven. “Wij willen laten zien dat een klein land als Nederland groot is in innovatie. Met onze technische kennis, onze creativiteit en doorzettingsvermogen wil het Nuon Solar Team opnieuw de wereldtitel winnen. Vandaag is daarvoor de eerste stap gezet; geweldig!”

Het team dat zich dit jaar moet bewijzen bestaat uit studenten van de TU Delft, klaar om de wereldtitel te verdedigen: twee dames en dertien heren.

 1. Bart Helwig (Vlissingen, mechanisch ontwerp
 2. Bas van Wee (Naarden, electrical engineering
 3. Bianca Koppen (Haarlem, public relations)
 4. Casper van Wezel (Vlaardingen, electrical engineering)
 5. Emiel Lorist (Utrecht, strategie)
 6. Jacco Vos (Apeldoorn, technisch management)
 7. Jorden Steenbeek (Norg, aerodynamisch ontwerp)
 8. Joris van den Berg (Alphen aan den Rijn, aerodynamisch ontwerp)
 9. Mark Hupkens (Vlissingen, teamcaptain)
 10. Marlieke Verweij (Abcoude, structureel ontwerp)
 11. Renzo Plaisant van der Wal (Langeraar, electrical engineering)
 12. Thijs Overwijk (Lemmer, mechanisch ontwerp)
 13. Tim van Leeuwen (Amstelveen, chief engineer en coureur)
 14. Toine Urlings (Ulestraten, structureel ontwerp en productie)
 15. Wouter Feil (Dronten, sponsoring)

Wereldtitel

Het Nuon Solar Team doet voor de achtste keer mee aan de World Solar Challenge. Vijf keer wist een studententeam van de TU Delft de wereldtitel in de wacht te slepen, waaronder de laatste editie van de race in 2013. De voorbereiding op de race startte donderdag 19 maart, de dag voor de zonsverduistering.

Delen:

Reacties