Dit vinden jullie de mooiste Friese musea

0

Onlangs vroegen we jullie wat jullie de mooiste Friese musea vonden. Jullie deelden massaal jullie favorieten! Dank daarvoor! Wij maakten een selectie van de binnengekomen reacties, mailtjes en tips van het mooiste Friese museum.

1. Jopie Huisman Museum in Workum

Deze stond volgens jullie steevast op nummer één. Niet zo gek ook, want op dit moment worden Jopie’s 34 eigen werken weer even ‘thuisgebracht’ in de expositie ‘Efkes thús’. Deze grootste privécollectie van werken van Jopie wordt nu voor het eerst in het museum tentoongesteld. Hiermee kan het museum eindelijk voldoen aan een van de meest gestelde vragen van bezoekers:  “Heeft Jopie Huisman nog meer geschilderd dan wat hier te zien is?”

Meer informatie over dit Friese museum vind je op de website van het Jopie Huisman Museum.

2. Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

Dit Friese museum is heel geschikt voor (klein)kinderen. Met leuke activiteiten wordt het verhaal van de natuur verteld. Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten. Maar ook opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden. Zelf doen en beleven staan centraal en maken dit Friese museum tot het natuurleukste van Nederland!

Meer informatie over dit Friese museum vind je op de website van Natuurmuseum Fryslân.

3. Eise Eisinga in Franeker

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. De Planetariumkamer en het indrukwekkende radarwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Maar er is meer te zien! De voormalige wolkammerij van Eisinga, astronomische instrumenten, een filmzaal, wisselende exposities en aandacht voor moderne sterrenkunde. Kortom: dit Friese museum is zeker een bezoekje waard!

Meer informatie over dit Friese museum vind je op de website van Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

4. Skûtsje Museum in Earnewâld (Eernewoude)

Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw. Hier is het Skûtsjemuseum  gevestigd. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf. Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Meer informatie over dit Friese Museum vind je op de website van het Skûtsjemuseum.

5. Schaatsmuseum Hindeloopen

In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.

Meer informatie over dit Friese museum vind je op de website van Schaatsmuseum Hindeloopen.

Wil je een bijdrage leveren aan dit soort artikelen? Volg onze Facebookpagina en reageer op onze oproepjes! Veel plezier alvast in jouw favoriete Friese museum!

Delen:

Reacties