April editie Friesland Post

0

Wat is het toch heerlijk al die felle kleuren in het voorjaar! Met uitbundig trompetgeschal wordt het nieuwe tuinjaar ingeluid. Het is een feest om al die kleine verwilderings-bolgewasjes te zien bloeien. We hebben wel weer zin in wat meer kleur na de winter. Het ‘tuinieren op kleur’ is nu nog niet aan de orde. Alles mag nog, als de kleurfonkelingen in een toverlantaarn, lekker door elkaar groeien en bloeien. Gert Tabak uit De Veenhoop geeft ons in deze prachtige voorjaarseditie tips voor een fleurige tuin én hoe je prachtige bolgewasjes zo mooi en scherp mogelijk op de plaat vastlegt. Tuinieren mét de natuur in plaats van daar tegenin. Het is een trend die steeds meer terrein wint. Jakob de Vries uit Jistrum weet daar alles van.  Jacob beheert een groot erf met twee percelen grasland, een moestuin, een tuin om huis en eentje die naar de manlijke eigenaar is genoemd: de Jakobstuin. Het is een natuurlijke tuin die volop in ontwikkeling is en waarin diverse soorten gras domineren. De prachtige grassentuin ligt op een zandkopje waar vroeger alleen maar heide was. Jakob heeft het plan om één van zijn graslanden af te plaggen om daar een bloemrijk veld van te maken vol planten die hier van oorsprong thuishoren. En mogelijk komt dan de heide weer spontaan terug. Zo is niet alleen de Jakobstuin, maar het hele terrein volop in ontwikkeling. ’t Is mooi daar bij Jistrum, en het wordt alsmaar mooier. Wij wensen u veel lees-, kijk- en bewonderplezier in deze kleurrijke editie!

De tuin leeft!

De tuin leeft! De zon krijgt steeds meer kracht en de planten komen in bloei. Met deze tips en gadgets komt de tuin echt tot leven!

De gecomponeerde tuin

De gecomponeerde tuin Tussen Jistrum en Kootstertille ligt 'de Coulisse', de woonplek van Jakob de Vries en Maria van de Molen. Het 'daalders plakje' ligt een eindje van de weg tussel singels en houtwallen. Zij runnen daar een Bed & Breakfast en beheren een groot erf met twee percelen grasland, een moestuin, een tuin om huis en eentje die naar de manlijke eigenaar is genoemd: de Jacobstuin. Het is een natuurlijke tuin die volop in ontwikkeling is en waarin diverse soorten gras domineren.

Verwilderingsbosjes

Verwilderingsbosjes Wat is het toch heerlijk al die felle kleuren in het voorjaar! Met uitbundig trompetgeschal wordt het nieuwe tuinjaar ingeluid. Het is een feest om al die kleine verwilderingsbolgewasjes te zien bloeien, want we hebben wel weer zin in wat meer kleur na de winter. Het 'tuinieren op kleur' is nu nog niet aan de orde. Alles mag nog, als de kleurfonkelingen in een toverlantaarn, lekker door elkaar groeien en bloeien. Gert Tabak uit De Veenhoop geeft tips voor een fleurige voorjaarstuin én hoe je deze prachtige bolgewasjes zo mooi en scherp mogelijk op de plaat vastlegt.

Fries om utens: leven in één van de rijkste landen ter wereld

Fries om utens: leven in één van de rijkste landen ter wereld Lianne Bron (25) uit Katlijk geeft leiding op de radiotherapie afdeling in het Zentrum für Radiotherapie in het Zwitserse Rüti. 'Zwitserland kent het op twee na gelukkigste volk ter wereld.'

Jong judotalent

Jong judotalent Op de kachel ligt een witte judobroek te drogen. Keurig er naast hangt de bijpassende judojas. J. Dijkstra, NED prijkt er achter op de rug. Judotalent Julia Dijkstra (16) uit Heerenveen glimlacht als ze het tafereel bekijkt. Iedere dag zit er wel één van haar drie judopakken in de wasmachine, want voor wie negen keer per week traint is de was doen ook topsport!

Fryslân kleurt 'hip' oranje

Fryslân kleurt 'hip' oranje Met een grande parade en een stadsbezoek heeft Dordrecht dit jaar de primeur van Koningsdag nieuwe stijl. Volgens koning Willem-Alexander en koningin Maxima horen daar het oudbollige zaklopen en wc-pot werpen niet meer bij. Ook Fryslân maakt zich op voor een meer glossy-achtige Koningsdag. Al worden sommige tradities wél in ere gehouden.

Delen:

Reacties