Mei editie Friesland Post

0

Op 5 mei vieren we dat we 70 jaar geleden zijn bevrijd. We staan in het bijzonder stil bij het verhaal van les Leefsma, een oorlogskind. Als Joods jongetjes uit Gorredijk dook hij onder in IJlst. Zijn ouders waren vermoord in de concentratiekampen en na de bevrijding mocht hij niet terug naar zijn familie. Vanwege geloofsredenen, schrijnend genoeg… Een heftig verhaal dat veel stof doet opwaaien. Maar ook een stukje geschiedenis waar we hopelijk lering uit trekken. In het kader van 70 jaar bevrijding verschijnen er een heleboel boeken over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Wij maakten een selectie van Friese bodem. En we spraken met regisseur Rene Rotsma die veel moeite deed om de rechten voor de vertaling van het wereldberoemde verhaal van Anne Frank naar het Fries te verkrijgen. Het is de eerste keer dat het verhaal van het oorlogsmeisje in het Fries wordt opgevoerd. En Fryslân heeft de primeur van de eerste voorstelling over Anne Frank in de buitenlucht. Over buitenlucht gesproken: pak alvast de agenda erbij, want het theaterseizoen in de iepenloft barst los! Wij zetten de iepenloftspullen voor u op een rij. En voor wie geen genoeg krijgt van de Friese Greide: bekijk onze kampeerspecial. Maar liefst zes pagina’s fries campingplezier.

 

Vergeten vissen

Vergeten vissen In Woudsend bevindt zich visgroothandel Damstra die gespecialiseerd is in zoetwatervis. Opmerkelijk, want die zijn er in ons land niet zo veel. Onder andere paling, snoek, snoekbaars, spiering, voorn en brasem behoren tot het assortiment. De vis kan vers, ingevroren of gerookt geleverd worden. Maar ook gezouten en gedroogd en dat is toch wel bijzonder. Hoe is het allemaal begonnen?

Markante woning

Markante woning Lemmer- Vorig jaar juli betrok Idske Sietsma samen met zoon Tim een statig pand in hartje centrum. Ze kende de woning van haver tot gort: midden jaren ’90 kocht ze en verbouwde ze de woning samen met haar toenmalige partner.

Tussen moed en principes

Tussen moed en principes Na afloop van de Tweede Wereldoorlog probeerde iedereen die de bezetting had overleefd, zo snel mogelijk zijn oude leven op te pakken. Dat lukte velen, maar het gold niet voor Iesje Leefsma, een Joods jongetje uit Gorredijk dat ondergedoken was in IJlst. Zijn ouders waren vermoord in de concentratiekampen en na de bevrijding mocht hij niet terug naar zijn familie. Vanwege geloofsredenen, schrijnend genoeg.

'Iedereen vermaakt zich altijd'

'Iedereen vermaakt zich altijd' Het festival Heechspanning is al jaren een begrip in Heeg en omgeving. Elk jaar op Hemelvaartsdag trekken muziek en theater vele bezoekers naar het dorp in Súdwest-Fryslân. Wat is het geheim van de organisatie? En wat maakt het festival zo populair?

Glamping, bamping... kamperen anno 2015

Glamping, bamping... kamperen anno 2015 Glamping, bamping, natuurbeleving... Gewoon de tent opzetten op een leuke camping, dat is passé. Friesland Post zet de laatste kampeertrends met een Fries tintje op een rij.

Wandeling langs petgaten in De Veenhoop

Wandeling langs petgaten in De Veenhoop Een wandeling maken heeft in elke maand zijn charme, maar in mei is het helemaal genieten. Alles is nog fris en helder. De planten zijn nog niet mat van kleur en uitgeput van de zon en vogels vliegen af en aan om voedsel te zoeken voor hun kleine grut. Kortom: het zindert van leven in mei! Natuurfotograaf Gert Tabak uit De Veenhoop neemt ons mee naar het onontdekte gebied rondom Petgaten De Veenhoop.

Delen:

Reacties