December editie Friesland Post

0

Het is zover: de laatste maand van dit jaar is aangebroken. In deze twaalfde maand kijken veel mensen weer even terug op het afgelopen jaar. En dat is niet anders hier op de redactie van Friesland Post.

Wij kijken terug op een prachtig jaar.
Een jaar waarin artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen in ons blad verschenen. Zo passeerden onder andere artikelen over de Friese natuur, sport, cultuur en diverse bekende en onbekende Friezen de revue!

Maar we zijn vooral trots op onze lezers, op u. De massale inzet om bij te dragen aan dit Friese Cultuurgoed doet ons goed. In 2017 werden er talloze foto’s, verha- len, leuke weetjes en complimenten met ons gedeeld. Dit maakte dat wij iedere werkdag weer met een glimlach aan de slag gingen! Wij kijken dan ook uit naar de volgende leuke brieven en e-mails.

Voor nu hopen wij dat u geniet van deze laatste editie van 2017. Een editie die grotendeels in het teken staat van de feestdagen. Van het maken van rollade en kaarsen tot en met de presentatie van de kerstmarkten en (winter)activiteiten: u vindt het allemaal op de volgende pagina’s!

Vanaf deze plek wensen wij u hele fijne feestdagen toe. Tot ziens in 2018!

Het gezelligste kerstfestijn van Friesland.

Het gezelligste kerstfestijn van Friesland. De houtkachel aan, kaarsjes op tafel en natuurlijk een mooi versierde kerstboom in huis. December is verreweg de meest gezellige maand van het jaar. Om helemaal in kerstsferen te komen, organiseren ze in Lemmer de tweede editie van het Dickens Festijn. Het oude centrum van Lemmer is op 16 en 17 december het sfeervolle decor voor hét kerstfestijn van Friesland.

Ambachtelijk kaarsen maken in Burdaard

Ambachtelijk kaarsen maken in Burdaard Een zoete, wasachtige geur komt je tegemoet, zodra je kaarsenmakerij joHpie binnenstapt. In de kleine ruimte staan twee grote bakken prominent opgesteld. De één is gevuld met warme paraffine, de andere bevat koud Water. Voilà: de essentie Van een kaarsenmakerij. Veel meer heb je namelijk niet nodig om de mooiste creaties te maken.

Op zoek naar een behendige duikvogel met een vette kuif.

Op zoek naar een behendige duikvogel met een vette kuif. Het is de droom van iedere trendy barbier. Het kapsel van de kuifeend oogt 'cool' en modieus dankzij de lange lok die zijn kop siert. De kuifeend is daarmee de hipster in de eendenfamilie. de dobberende dandy is in de wintermaanden op meren en vaarten veelvuldig te bewonderen. De kijkhut van It Fryske Gea in de Kraanlannen is dan een goede plek om de kuifeend te spotten.

Blik op de gemeente Dongeradeel

Blik op de gemeente Dongeradeel Deze maand werpen wij een blik op de gemeente Dongeradeel. Deze gemeente is gelokaliseerd in het noordoosten van onze provincie. De hoofdstad ‘Dokkum’ is bij veel mensen wel bekend, vanwege Bonifatius, de Elfstedentocht en de Admiraliteit. De prachtige stad is zeker een bezoekje waard, maar vergeet de omliggende dorpen niet! In Dongeradeel vindt u namelijk een groot aantal prachtige dorpen terug.

Tweetaligheid: handich of net?

Tweetaligheid: handich of net? Tweetaligheid is een onderwerp dat de gemoederen al jaren bezighoudt. Is het nu wel of niet verstandig om kinderen meertalig op te Voeden? Evelyn Bosma deed vier jaar lang onderzoek naar tweetaligheid op de Fryske Akademy en deelt haar, toch wel verbazingwekkende, bevindingen.

Friezen om utens

Friezen om utens Hillebrand en Natasja Heerkens wonen en werken, met hun kinderen Joeri, Luna en Lente, al sinds 2005 in Tsjechië, in het plaatsje Bozanov. Het stel runt er een succesvolle camping, camping Bozanov, en een aantal vakantiehuizen. Waarom verhuisden zij naar Tsjechië? en hebben ze nog binding met Fryslân? Kortom het levensverhaal van een ondernemend echtpaar.

De kunst van schoon water uit de kraan

De kunst van schoon water uit de kraan Voor een euro stroomt er duizend liter water uit de kraan. Maar het kost moeite en veel geld om het ook schoon te laten zijn. Waterbedrijf Vitens benut ingenieuze technieken voor het Friese Water.

Kruidige rollade uit Katlijk

Kruidige rollade uit Katlijk Lerst en rollade, ze zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de kerstdagen voor de deur vliegen de rollades dan over menig Friese toonbank. Zo ook in het zuidoosten van Fryslân, bij René Hofma en Erica van der Werf van StreekVlees Katlijk.

Delen:

Reacties