Januari 2014

0

Friesland Post bestaat 40 jaar en dat vieren we. Niet alleen in deze editie, maar het hele jaar. Elke maand blikken we terug op veertig jaargangen Friesland Post. Wat waren de meest spraakmakende verhalen, welke bekende Friese columnisten doken voor ons blad in de pen en hoe zag Friesland Post er 40 jaar geleden uit. Uiteraard vieren we deze mijlpaal ook uitbundig met onze lezers. In elk nummer geven wij extra veel prijzen weg en iedere maand zetten wij een lezer in het zonnetje. In deze editie vindt u een interview met het echtpaar Zijlstra uit Heerenveen. Jacob Zijlstra kreeg in 1978 van zijn vrouw Imy een mooi sinterklaascadeau: een jaarabonnement op de Friesland Post. Het was de start van een trouw lidmaatschap dat nog altijd voortduurt.  ‘Zo kon ik iedere maand het blad lezen en hoefde ik nooit meer iets te missen. En vanaf het januarinummer van 1979 tot nu toe heb ik alle nummers bewaard,’ aldus Jacob Zijlstra. Leest u ook al jaren de Friesland Post? Wij horen het graag! In een tijd waarin bladen steeds korter bestaan of verdwijnen, mag Friesland Post zich buigen op een rijke historie. En daar zijn we trots op! Folle lok en seine in dit speciale Friesland Post jaar.

‘Ik blijf gewoon Anneke’

‘Ik blijf gewoon Anneke’ LEEUWARDEN – Iedereen in Fryslân kent haar van de meezingers ‘It Woanskip’ en ‘Bonkefeart’. Maar zangeres Anneke Douma liet onlangs ook een heel andere kant van zichzelf zien, toen ze als soliste schitterde in de Friese uitvoering van de Misa Criolla. De wereldberoemde Argentijnse mis werd vier keer opgevoerd in Fryslân. ‘Ik zie het als een kroon op mijn carrière.’

‘De Emigrant’ komt terug

‘De Emigrant’ komt terug LEEUWARDEN – Afgelopen herfst was het theaterstuk De Emigrant negen keer te zien in Canada. Nu is het stuk terug in Fryslân voor meer dan dertig optredens – net als vorig voorjaar. David Lelieveld is producent van de voorstelling en vertelt over ‘zijn’ productie.

Een getekend afscheid van Fryslân

Een getekend afscheid van Fryslân WOUTERSWOUDE – Een halve eeuw geleden vertrok Marten Posthumus (87) vanuit Rinsumageest naar Winnipeg in Canada. Daar bouwde hij een nieuw bestaan op. Makkelijk was het niet, maar de ervaringen die de emigrant in zijn jeugd opdeed, waren van groot belang in zijn verdere leven. Deze zomer was Posthumus even terug in Fryslân – om afscheid te nemen.

De roeping van tweeling Beima

De roeping van tweeling Beima Burdaard - Ze zijn van 30 mei 1948 en formeel bereikten ze een klein half jaar geleden hun pen­sioengerechtigde leeftijd. De tweelingbroers Beima, beiden theoloog en pastoraal werker, kijken niet alleen terug op hun werkzame jaren, maar ook op hun leven. Marthinus en Anne Beima volgden een gedeelde roeping en beiden ontmoetten daarin tegenstand. Tot zover alleen overeenkomsten. Het verschil zit ’m in de strijd die de broers hadden uit te vechten; de één met de kerkelijke instanties en de ander ook met de kerk, maar vooral met hulpverleners en maatschappelijke instellingen. Een blik terug én een blik vooruit, want het werk is nog niet gedaan.

Omfietsen voor Fenegriekkaas

Omfietsen voor Fenegriekkaas Ten westen van Oldeberkoop, aan de Wolvegasterweg, staat De Stelp van Theo en Dory van der Gun. Daar worden kazen gemaakt waarvoor menigeen best wel even een eindje om wil fietsen. Naast de ‘gewone’ boerenkaas ( en in de zomer de graskaas) zijn daar in de boerderijwinkel maar liefst twaalf soorten kruidenkaas te krijgen. Een daarvan is de fenegriekkaas, volgens de maakster een absolute topper.

Delen:

Reacties