Februari 2014

0

Nederland en de rest van de wereld ademen deze maand sport. Van 7 tot en met 23 februari vinden de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland plaats. Fryslân is goed vertegenwoordigd op ’s werelds grootste sportevenement. Maar liefst negen Friezen strijden op het allerhoogste sportpodium om de Olympische medailles. Hoe schat schaatsster Marrit Leenstra haar kansen in? En hoe vaak gaat Sven Kramer straks in Sotsji goud winnen? Lees alles over dit spectaculaire evenement op pagina 14.

In het kader van het jubileumjaar doken we de archieven in. We zochten uit wat de afgelopen veertig jaar geschreven is over de Winterspelen. Wist u dat sprinter Lieuwe de Boer uit Ureterp in 1980 een exclusief interview gaf aan Friesland Post? De schaatser hield niet van publiciteit, maar maakte voor Friesland Post een uitzondering. Een treurig bericht volgde in februari 1994. De piepjonge schaatster Renske Vellinga kwam een maand na het interview met Friesland Post door een auto-ongeluk om het leven. Bij de Olympische wedstrijden in Noorwegen reden de Nederlanders na de dood van Vellinga met een rouwband. Rens­ke was de vriendin van langebaanschaatser Ids Postma. Lees haar laatste interview in deze Friesland Post.

In februari besteden we traditiegetrouw aandacht aan het thema wonen. De winter moet zijn hoogtepunt nog bereiken, maar stiekem dromen we alweer van het voorjaar. Bij een nieuw seizoen horen nieuwe interieurtips. Meubels in kekke kleuren, accessoires in mooie materialen, Friesland Post spotte fijne hebbedingetjes voor in en om uw woning. De redactie wenst u veel lees- en kijkplezier!

Hét schaatshart van de wereld

Hét schaatshart van de wereld HEERENVEEN – Er was de afgelopen periode veel te doen rondom de zogenoemde ‘KNSB topsportstatus’ die Thialf officieel verloor aan het nog te bouwen ijsstadion in Almere. Directeur Eelco Derks van Thialf is echter geen moment in paniek geweest. Als alles volgens plan verloopt gaat in april de schop de grond in. Verspreid over de komende twee zomerseizoenen verrijst er een totaal vernieuwd, verbeterd en gemoderniseerd Thialf dat zijn tijd ver vooruit is. Thialf is en blijft als het aan Derks ligt hét schaatshart van de wereld.

‘Ik ga altijd voor goud’

‘Ik ga altijd voor goud’ Hoe schat schaatsster Marrit Leenstra haar kansen op een olympische medaille in? Hoe vaak gaat Sven Kramer straks in Sotsji goud winnen? En wat doet shorttracker Sjinkie Knegt tijdens de Spelen op Marktplaats? Maar liefst negen Friezen strijden tussen 8 en 23 februari in Rusland op het allerhoogste sportpodium om de olympische medailles. Friesland Post blikt vooruit.

Terugblik 40 jaar Friesland Post

Terugblik 40 jaar Friesland Post Hij had weinig behoefte aan publiciteit, maar aan Friesland Post gaf hij in 1980 een exclusief interview: sprinter Lieuwe de Boer uit Ureterp. Hij nam deel aan de Olympische Winterspelen in 1980 in Lake Placid. Daar won hij een bronzen medaille op de 500 meter, achter Eric Heiden en Jevgeni Koelikov. De Boer deed eerst aan fietsen, maar stapte over op het schaatsen nadat hij hard gevallen was. Hij specialiseerde zich in de 500 meter. Hij werd Nederlands kampioen sprint in 1981. In 1979 en 1980 werd hij tweede, in 1978 en 1982 derde. Hij kwalificeerde zich ook voor de Olympische Winterspelen 1984 in Sarajevo, maar werd niet geselecteerd. Na zijn schaatscarrière werd hij trainer van Fries talent. Wilt u ook een interview teruglezen uit veertig jaargangen Friesland Post? Mail redactie@frieslandpost.nl en wie weet verschijnt dit verhaal, tijdens het feestelijke jubileumjaar opnieuw in Friesland Post.
---------------
Renske Vellinga haalde al op jonge leeftijd goede uitslagen, met name op de sprintafstanden 500 en 1000 meter. In 1985 won ze bij de pupillen haar eerste gewestelijke titel kortebaan. Nadien werd ze zevenmaal nationaal juniorenkampioene. Friesland Post sprak haar en haar schaatscollega Tonny de Jong vlak voor de Olympische Spelen. Tonny de Jong selecteerde zich voor de Winterspelen in 1994 in Lillehammer, Noorwegen. Ze behaalde geen medaille. Renske Vellinga kwam een maand na het interview in Friesland Post om het leven door een auto-ongeluk. Bij de Olympische wedstrijden reden de Nederlanders na de dood van Vellinga met een rouwband. Renske was de vriendin van langebaanschaatser Ids Postma.

Als fysiotherapeut naar de Olympische Spelen

Als fysiotherapeut naar de Olympische Spelen LEEUWARDEN – Niet alleen voor de sporters zijn de Olympische Spelen dé wedstrijd van het jaar, ook van het begeleidingsteam om hen heen wordt een topprestatie verwacht. Jochum van Brummelen uit Leeuwarden is fysiotherapeut bij Team Corendon. Hij moet straks in Sotsji zorgen dat de olympische deelnemers uit zijn schaatsploeg, Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Jan Blokhuijsen, topfit aan de start staan.

‘Het avontuur trok ons enorm’

‘Het avontuur trok ons enorm’ SHANGHAI - Ze leerden elkaar kennen op het Friese water in Grou. Hij komt uit De Knipe, zij uit De Westereen. Ruim vier jaar geleden ruilden Bauke en Minke het knusse Fryslân in voor één van ’s werelds grootste metropolen: Shanghai.

Delen:

Reacties