Juli 2014

0

Een zonnige weide, fluitende vogels en loeiende koeien. Voor het ultieme vakantiegevoel trekt u er deze zomer op uit met de caravan of tent. Even weg van de dagelijkse sleur en hectiek en optimaal genieten van het buitenleven. Kamperen is één van de leukere manieren om de eigen provincie te ontdekken. Dicht bij de natuur en op steenworp afstand van een dorp of stad. Eén van de mooie campings die Fryslân rijk is, is De Wite Burch in Bakhuizen. Het re­creatiepark onderging de afgelopen jaren een uitgebreide metamorfose waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. Eigenaar Simon Wierda vertelt op pagina 26 welke veranderingen er zijn doorgevoerd om het verblijf voor de campinggasten zo prettig mogelijk te maken.

Op het gebied van recreatie heeft Fryslân dit zomerseizoen veel te bieden. Of u nu zin heeft in een dagje op het water, een stevige fietstocht door de provincie of een dagje slenteren over de markt, er is keuze genoeg. Op pagina 75 hebben we voor u een selectie gemaakt van de leukste dagjes uit.

Voor een heerlijke luie zomerdag pakt u de vakantiepuzzels op pagina 69 erbij. Leun lekker achterover en geniet van uw vakantie! Wij wensen u een fijne zomer toe.

Reeën in Fryslân

Reeën in Fryslân De ree is de enige hertensoort die in Fryslân in het wild leeft. Naar schatting bevinden zich hier zo’n zes- tot zevenduizend stuks. Die komen vooral voor in het zuiden en oosten van de provincie, maar ook op de klei worden ze steeds vaker gezien.

‘We willen het mienskips­gevoel uitstralen’

‘We willen het mienskips­gevoel uitstralen’ Fryslân vergrijst: in 2010 telde onze provincie iets meer dan honderdduizend 65-plussers, in 2040 zijn dat er meer dan 180.000. Dat betekent meer mensen die een beroep doen op het zorgstelsel, terwijl in diezelfde zorg zelfredzaamheid en participatie van burgers steeds belangrijker worden. Fryslân heeft sinds kort een Wmo-werkplaats. Projectleider Evelyn Finnema, lector Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd aan NHL Hogeschool, vertelt er meer over.

Gevangen in De Blokhuispoort

Gevangen in De Blokhuispoort De Blokhuispoort in Leeuwarden, een voormalige gevangenis, is een bijzonder monument op een locatie waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 15e eeuw. Eind 2007 vertrok de laatste gedetineerde uit De Blokhuispoort gevangenis. Sindsdien is het gebouw een creatief bedrijvencentrum geworden, waar bedrijven en kunstenaars een voormalige cel kunnen huren. Friesland Post spoorde een aantal ex-gedetineerden op en blikte met hen terug op hun leven in de cel. Deze maand deel 5.

De Wite Burch ondergaat metamorfose

De Wite Burch ondergaat metamorfose BAKHUIZEN – Recreatiepark De Wite Burch in Bakhuizen onderging de afgelopen jaren een metamorfose. Er werd een nieuw campingconcept doorgevoerd waarbij kwaliteit en duurzaamheid vooropstaan. Eigenaar Simon Wierda is er samen met zijn familie van overtuigd dat dit nu, en met het oog op de toekomst, de enige juiste weg is. ‘Het is klip en klaar,’ zo stelt hij. ‘Geen enkel bedrijf kan over vijftien jaar nog bestaan zonder duurzame bedrijfsvoering.’

Warme jas met vrij uitzicht: markante woning en het verhaal

Warme jas met vrij uitzicht: markante woning en het verhaal JOURE – Kees en Diana Hooghiemster wilden een licht huis dat op energiegebied het nieuwste van het nieuwste kon bieden. Hun wit gestucte kubuswoning voldoet ruimschoots aan deze eisen.

Delen:

Reageren is uitgeschakeld.