Juni 2014

0

Het WK voetbal gaat weer van start! Terwijl onze voetballers in Brazilië strijden om de wereldbeker, slaat in Nederland de oranjegekte toe. Straten kleuren oranje en door het hele land heerst een blijmoedige eensgezindheid. Het elftal dat we toejuichen kent geen spelers uit Fryslân maar langs de zijlijn staat dit jaar wel een echte Fries. Erwin Zeinstra uit Dronrijp staat dit WK als assistent scheidsrechter op het veld. Het grote voetbaltoernooi is niet alleen voor voetballers een grote droom, ook Erwin moet zichzelf nog regelmatig in zijn arm knijpen. Op pagina 32 een interview met de assistent scheidsrechter over zijn weg naar de top.

Van het Zuid-Amerikaanse Brazilië gaan we naar de Noord-Amerikaanse staat Michigan, op pagina 58. Daar woont de 74-jarige Gerben Roskam uit Nijemirdum, die als 9-jarige jongen met zijn familie naar New York emigreerde. Via een oproep in de rubriek ‘Brieven uit Amerika’ van het Friesch Dagblad kwam hij op zijn veertiende in contact met Jacoba Klijnsma uit Langweer. ‘Gary’ en Jacoba werden verliefd en zijn inmiddels ruim een halve eeuw samen. De Friese Amerikaan kijkt met tevredenheid terug op zijn leven.

Op pagina 20 een verrassende wandelroute op eigen bodem. We nemen u mee naar het Taconisbosk, een boscomplex grenzend aan het industriële Heerenveen-Zuid. De redactie wenst u veel lees- en wandelplezier!

Terugblik: ‘We zijn met zijn allen nog verder afgedwaald’

Terugblik: ‘We zijn met zijn allen nog verder afgedwaald’ Reid de Jong (79) bewoont nog altijd de oude vuurtoren op het uiterste puntje van de Hylperdyk onder de rook van Workum. Rondom de toren heeft hij een aards paradijs gesticht. Hier leeft hij samen met zijn vrouw zoals hij het zelf noemt ‘basaal zelfvoorzienend’. Reid is onveranderd strijdbaar als het gaat om zijn afkeer van de gemotoriseerde visserij en vrachtvaart. Én als het gaat om zijn afkeer van de overmatige handel in, en het gebruik van, fossiele brandstoffen door onze westerse consumptiemaatschappij.

Gevangen in De Blokhuispoort

Gevangen in De Blokhuispoort De Blokhuispoort in Leeuwarden, een voormalige gevangenis, is een bijzonder monument op een locatie waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 15e eeuw. Eind 2007 vertrok de laatste gedetineerde uit De Blokhuispoort gevangenis. Sindsdien is het gebouw een creatief bedrijvencentrum geworden, waar bedrijven en kunstenaars een voormalige cel kunnen huren. Friesland Post spoorde een aantal ex-gedetineerden op en blikte met hen terug op hun leven in de cel. Deze maand deel 4.

Van Bonbon tot Turftoffel

Van Bonbon tot Turftoffel Op de grens tussen Fryslân en Drenthe ligt het Fochteloërveen. De grootste waarde van dit uitgestrekte natuurgebied is dat het voor een belangrijk deel uit levend hoogveen bestaat. Zowel de flora als de fauna tiert er welig. De kraanvogel broedt er, de gladde slang kruipt er en talloze zeldzame insectensoorten krioelen er tussen al net zo zeldzame planten. Midden in het gebied loopt een weg, ook Fochteloërveen geheten. Op nummer 4 bevindt zich de boerderij van Stinus en Martha Jansen. Zij runnen hier een aardappelkwekerij.

Gouden huwelijk met penvriendin uit vaderland

Gouden huwelijk met penvriendin uit vaderland NEW YORK - Op Tweede Kerstdag 1948 emigreerde de 9-jarige Gerben Roskam naar New York samen met zijn ouders en zijn oudere broer en zus. Twaalf jaar later trouwde hij met Jacoba Klijnsma uit Langweer waar hij mee in contact kwam door een oproep in de rubriek ‘Brieven uit Amerika’ van het Friesch Dagblad.

‘Een grote finale leiden geeft een gigantische kick’

‘Een grote finale leiden geeft een gigantische kick’ Op 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. De selectie van Louis van Gaal voor het Nederlands elftal telt geen spelers uit Fryslân, maar in de arbitrage behoort wel een Fries tot de wereldtop. Erwin Zeinstra uit Dronrijp gaat naar het grootste voetbaltoernooi ter wereld als assistent-scheidsrechter.

Delen:

Reacties