Mei editie 2019

0

We gaan langzaam maar zeker richting de zomer en dat zie je stiekem al een beetje terug in deze editie. Zo snoepten we in IJlst van de zomerse sinaasappelkwark van De Wylde Boerinne. In 2017 maakten wij via het wereldwijde web al kennis met dit bedrijf. Toen stond het zuivelconcept van eigenaren Watze en Marja nog in de start- blokken. Nieuwsgierig als we zijn, hielden we de ontwikkelingen rondom het bedrijf in de gaten. En een paar weken geleden was het dan eindelijk zover: we maakten kennis met beide eigenaren. Op pagina 76 en verder kunt u kennis maken met het bedrijf en de kwark!

Wij genieten van een bakje kwark, maar ook zeker van een fijne wandeling door de natuur. Op een warme dag is het heerlijk om de omgeving te verkennen met een camera in de hand. “De natuur is een dank- baar onderwerp, maar ook de bloemen in eigen tuin worden veel vastgelegd.

Al die fotografen nodigen we uit om een eigen, andere, dimensie toe te voegen aan het fotograferen van planten: namelijk tegenlicht”, aldus Gert Tabak. Hij laat u verderop in het blad kennis maken met het fotograferen bij tegenlicht.

Gaat u met de adviezen van Gert op
zak de natuur verkennen? Dan ontvangen wij uiteraard graag een aantal bijzondere foto’s die u heeft gemaakt! U kunt de foto’s mailen naar redactie@friesland-post.nl en wellicht ziet u een van de foto’s dan terug in ons blad.

Boordboekje 2019

Boordboekje 2019 Het Boordboekje van 2019 is weer uit! Dit boekje voor alle watersportliefhebbers bevat een interview met Tim Douwsma, lekkere en simpele recepten, mooie vaarroutes en leuke wetenswaardigheden over diverse vaargebieden.

It giet oan!

It giet oan! it giet oan! Bij de eerste nachtvorst haalt menig schaatsliefhebber meteen de ijzers uit het vet. Maar helaas, ook dit jaar werd er weer geen Elfstedentocht verreden. Voor al die sporters die het al zo lang zonder Tocht der Tochten moeten stellen, organiseren Henk Angenent en Martin Matser op zaterdag 11 mei de tweede editie van de Henk Angenent Classic; een wielerklassieker waarin de mythische elfstedentocht centraal staat.

Tegenlicht

Tegenlicht Veel mensen fotograferen tegenwoordig, maar vaak met de zon in de rug! Onze fotograaf en journalist Gert Tabak daagt u met zijn artikel in de mei-editie uit om het eens anders te doen. "Al die fotografen nodig ik uit om een eigen, andere, dimensie toe te voegen aan het fotograferen van planten: namelijk tegenlicht!"

Het eiland van de Schiere Monniken

Het eiland van de Schiere Monniken De naam van het Waddeneiland Schiermonnikoog verwijst naar de Schiere Monniken, die vanuit Klooster Klaarkamp naar het eiland kwamen in - vermoedelijk - de 14e eeuw. 'Schier', ofwel grijs, verwijst op haar beurt naar de grijze pijen die de monniken droegen. Het eiland werd vroeger, maar ook nu bezocht en bewoond door monniken. Benieuwd naar het verhaal van toen en nu? Lees dan in de nieuwste editie verder.

It ferhaal fan Joure

It ferhaal fan Joure Elk dorp had vroeger zijn verhalenverteller. In Fryslân zijn nog altijd verhalenvertellers te vinden. Storytellers kennen hun omgeving vaak heel goed, de natuur en de aard van de mensen. Sommige ingrediënten berusten op werkelijkheid, andere worden overtrokken en berusten op fantasie. Ditmaal gaan we op bezoek bij Arjen de Ree, verhalenverteller uit Joure.

Vijftig jaar Lauwersmeer

Vijftig jaar Lauwersmeer Vijftig jaar geleden werd het Lauwersmeergebied van de zee afgesloten. Een ingrijpende gebeurtenis voor mens en natuur. Redenen genoeg om daar eens uitgebreid bij stil te staan in de mei-editie.

Autisme Expertise Centrum in Dokkum

Autisme Expertise Centrum in Dokkum In Dokkum is onlangs het Autisme Expertise Centrum geopend, de enige in zijn soort in Fryslân. Wij gingen in gesprek met eigenaresse Sebiha Unal over autisme, haar vak en het centrum.
“Autisme wordt vaak negatief benaderd, terwijl juist de positieve benadering gezien zou moeten worden. Hetgeen waar iemand met autisme goed in is. Bij mensen met autisme verloopt de informatieverwerking anders, waardoor ze ‘anders’ handelen, elk individu met autisme is uniek! Het is juist belangrijk te zien waar hun interesses liggen, waardoor gewerkt kan worden aan de positieve emoties. Elk persoon met autisme heeft zo zijn eigen interesses. Belangrijk is te zien welk persoon je tegenover je hebt en niet te generaliseren met de algemene kenmerken van autisme. Het is mijn missie om mensen met autisme in hun kracht te zetten.”

Sinaasappelkwark, een bakje geluk

Sinaasappelkwark, een bakje geluk Het is 2017, wanneer wij via het wereldwijde web kennis maken met De Wylde Boerinne. Dan staat het zuivelconcept van Watze en Marja nog in de startblokken. Zo nieuwsgierig als we zijn houden we de ontwikkelingen rondom het bedrijf in de gaten. We zien dat er het een en ander verandert en besluiten begin 2019 contact op te nemen met Marja. De vrouw die inmiddels een prachtige zuivelruimte tot haar beschikking heeft en hier de heerlijkste zuivelproducten samenstelt. Kijkt u met ons mee in de mei-editie?

Delen:

Reacties