April editie 2019

0

We mochten in februari ook al genieten van een paar heerlijke ‘lente’dagen, maar nu het is toch echt officieel lente. De tuinstoelen kunnen weer naar buiten, de bloemen staan volop in bloei én men kan weer volop genieten van het vlinder- labyrint in Lippenhuizen.

Onze journalist Gert Tabak trok zijn schoenen uit en liep op blote voeten over de graspaden van dit labyrint. “De beleving
is nog intenser door dat naakte contact met de aarde. Het doet me denken aan mijn jeugd. Het is lang geleden dat ik op blote voeten door het gras liep.” Wilt u ook op blote voeten over de prachtige paden lopen? Breng dan een dezer dagen een bezoek aan het bijzondere labyrint aan de Buorren 17 en lees voorafgaand het artikel van Gert Tabak op pagina 30 en verder.

Nu de lente is aangebroken, vaart het zonnepontje Jonge Seun weer door de haven van Harlingen. Na een uitstekend eerste seizoen maken de vrijwilligers zich op voor een mooi tweede jaar. Wij spraken Tiedo de Boer (PR-medewerker) over de geweldige start en vroegen hem het hemd van het lijf over de Jonge Seun.

Deze editie bevat naast prachtige ver- halen ook bijzondere beelden van toen én nu. Wij hebben weer ons uiterste best gedaan om een veelzijdige editie samen te stellen en wensen u bij deze veel lees- plezier toe.

Van de redactie

Dartelende lammetjes op de Friese savanne

Dartelende lammetjes op de Friese savanne Het zijn net stuiterballen. De lammetjes van De Drentse Heideschapen springen en dartelen rond de ooien als opwindbare poppetjes waarvan de ledematen alle kanten op bewegen. Het stelletje pluizenbollen dat uitgelaten rondjes rent, doet denken aan de potsierlijke capriolen van de comedy capers, een komische serie uit de beginjaren van De film. De schaapskooi van It Fryske Gea grenst aan natuurgebied It mandefjild waar De Heide van Allardsoog onderdeel van uitmaakt. Een waanzinnig mooi terrein, dat oogt als een savanne. Onze journalist Fokko Bosker bezocht deze savanne en de lammetjes voor de april-editie!

De sleutel tot succes van de familie Pos

De sleutel tot succes van de familie Pos Stephan, Ilona, Bjorn en Tygo pos werden bekend dankzij Het programma ‘Helemaal Het einde’, waarin families naar Chili verhuisden om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De familie Pos werd het meest populair onder De kijkers en ze waren ook het succesvolst met hun
eigen wijnen. Onder hun motto “wijn moet gewoon lekker zijn” wisten zij de harten van het Nederlandse publiek te veroveren. Wij spraken Ilona naar aanleiding van hun verhuizing naar Fryslân en ontdekten de sleutel tot succes van de familie Pos.

In gesprek met Narain Naidu over natuurlijk wondermiddel

In gesprek met Narain Naidu over natuurlijk wondermiddel Lactoferrine. Het woord zegt u waarschijnlijk weinig, maar daar moet snel verandering in komen als het aan Narain Naidu ligt. Vanuit Heerenveen werkt hij samen met anderen aan de bekendheid en verspreiding in Nederland en Europa van dit natuurlijke en bijzondere eiwit in de vorm van Voedingssupplementen. “Als mensen het gevoel hebben dat ze ziek worden en bijvoorbeeld griep krijgen, dan zouden ze eigenlijk als eerste een voedingssupplement met Lactoferrine moeten nemen. Het zou zomaar kunnen helpen om de griep te stoppen.”

Met blote voeten in het gras

Met blote voeten in het gras In Lippenhuizen is een vlinderlabyrint gemaaid in het gras van een boomgaard en iedereen is uitgenodigd om de wandeling te maken. Als onze journalist Gert Tabak er is, is het mooi weer en is het gras nog vochtig. Door op blote voeten over de graspaden te lopen is de beleving nog intenser. En door de stilte in de boomgaard zijn de vogels en de honderden bijen - die van bloem tot bloem gaan- goed te horen! Een bijzondere ervaring die wij graag met u delen in de april-editie.

Foto: Gert Tabak

Leve de Koning(in)!

Leve de Koning(in)! Op 27 april bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de stad Amersfoort. Uiteraard zouden wij het echtpaar graag verwelkomen in Fryslân. Daar dat dit jaar niet staat te gebeuren, blikken we terug op de bezoeken van het koninklijke huis aan Fryslân. We doken het archief van Fen Fryske Groun in en we kwamen een aantal prachtige, oude foto's tegen. Kijkt u mee?

Vitamine B12; hoe zit dat nou?

Vitamine B12; hoe zit dat nou? Vitamine B12, je hoort zo'n beetje iedereen er over vandaag de dag. Vaak wordt een b12-tekort direct geassocieerd met weinig of geen vlees eten. Maar is dit wel terecht? Onze columniste Annemarie Postma vertelt het u.

p.s. wij mogen vijf exemplaren van Annemarie haar nieuwste boek 'Het Sit Smart Dieet' weggeven. Kans maken? Ren dan naar de winkel voor en exemplaar van de april-editie en zie hoe je kans maakt!

Ontdek groen Ooststellingwerf

Ontdek groen Ooststellingwerf Ooststellingwerf is een gemeente die zich kenmerkt door een afwisselend landschap. Met een afwisselend geheel van weilanden, akkers, houtsingels en boswanden aan de de westerzijde en een hoogveengebied genaamd 'Fochteloërveen' aan de oostzijde. En dan hebben we alle gebieden die daartussen zijn gelokaliseerd nog niet eens genoemd. Kijk jij met ons mee?

Foto: Judith Bouma

Drie generaties theatermakers

Drie generaties theatermakers Iepenloftspullen, toneelvoorstellingen en vertelavonden; Fryslân is bij uitstek een provincie waar we graag op de bühne staan. Zijn het de spotlights, de lach van het publiek of is het juist de eeuwenoude traditie die zorgt dat we het podium beklimmen? Drie theatermakers vertellen over hun passie voor het vak!

Delen:

Reacties