November editie Friesland Post

0

Het is deze maand precies 98 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Nederland bleef tijdens deze vier jaar durende strijd neutraal, maar de Loopgravenoorlog heeft toch zijn sporen achterlaten. Ook in Fryslân. Veel Friezen lieten destijds, in dienst van het Amerikaanse leger, het leven. In deze editie van de Friesland Post staan wij daarom graag met u stil bij het eindigen van de Eerste Wereldoorlog. Hoe? Door u het ontroerende verhaal van Thijs de Groot uit Jorwerd te vertellen.

Naast het levensverhaal van Thijs de Groot, besteden we ook aandacht aan het levensverhaal van de Chinese Sun Li. Haar ouders emigreerden in 1980 naar Fryslân en openden hier een Chinees restaurant. Sun brengt met haar nieuwe boek ‘De zoetzure smaak van dromen’ een ode aan haar hardwerkende heit en mem, die zoveel offers voor het gezin hebben gebracht.

Eigenlijk brengen wij met het nummer dat voor u ligt ook een ode. Ja, het is een eerbetoon aan onze provincie en haar ijverige inwoners. Waartoe (thuis-)bakkers, agrariërs, sporters en alle andere Friezen behoren.

Heel Holland Bakt met Hidde

Heel Holland Bakt met Hidde Mantgumer Hidde Jonker meldde zich aan voor het televisieprogramma Heel Holland Bakt met het idee dat hij wel 'redelijk kon bakken'. Maar tegen de verwachting in overleefde Hidde vervolgens voorronde na voorronde. Hij bleek heel wat in zijn mars te hebben.

Janum, het verlaten dorp

Janum, het verlaten dorp Verscholen tussen de bomen in het noordoosten van Fryslân, ligt het kleine dorpje Janum. Rond de terp van het dorp woont nog een handjevol mensen, maar de dorpskern van Janum moet het sinds 5 augustus jongstleden stellen zonder inwoners. Waarom heeft men het idyllische plekje verlaten?

Op de bres voor boeren

Op de bres voor boeren Het boerenbloed vloeit door Trienke Elshof haar aderen. Ze is boerendochter, boerin en boerenbestuurder. Haar zorg is dat er ook in de toekomst een generatie is die met trots boer zal zijn.

Over de Friese Chinees

Over de Friese Chinees Het is 1980 als de familie Li voor het eerst voet zet op Nederlandse bodem. Het gezin, bestaande uit vijf kinderen en twee volwassenen, heeft het platteland van China achter zich gelaten om een nieuw en welvarender leven te starten in het noorden van Nederland. In een klein Fries dorp openen ze een Chinees restaurant, met alle gevolgen van dien.

De grande finale

De grande finale Het tuinseizoen is eigenlijk voorbij, maar toch is er buiten nog veel bijzonders te zien. Sommige bomen en struiken houden een prachtige herfstkleur vast, waardoor ze in het zachte zonlicht op lijken te gloeien. Ook zijn er veel mooie en soms kunstzinnige zaaddozen aan planten te zien. Daartussen vinden we soms zelfs een laatbloeier.

Sport Fryslân stimuleert gehandicapten

Sport Fryslân stimuleert gehandicapten Liesette Bruinsma, Alyda Norbruis, Tristan Bangma en Rixt van der Horst; tezamen zorgden deze Friese sporters tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro voor een ware medailleregen voor onze provincie. Sport Fryslân wil nu ook alle recreatieve sporters met een handicap in Fryslân stimuleren om te sporten. Dat doet ze met de campagne #laatjenietbeperken.

Gesneuveld op het slagveld van WO I

Gesneuveld op het slagveld van WO I Tientallen Friezen zijn gedurende de Eerste Wereldoorlog gesneuveld doordat zij voor het Amerikaanse leger moesten vechten. Veel Friezen komen na hun vertrek terug in Europa om hun bijdrage te leveren aan het beëindigen van de Wereldoorlog. Eén van hen is Thijs de Groot uit Jorwerd. Zijn levensverhaal vertellen wij.

Destijds een karakteristiek luxeproduct, nu een product dat door menig toerist mee naar huis genomen wordt, dat is de keallepoat van familie de Jong. Het recept van de koek is al tientallen jaren oud en is in de loop der tijd nooit veranderd. Inmiddels is het de taak van Willem de Jong om de keallepoaten als 'warme broodjes' over de toonbank te laten gaan.

Delen:

Reacties