Oktober editie Friesland Post

0

De herfst staat symbool voor loslaten. Bladeren kleuren geel, oranje en rood en dwarrelen naar beneden, de volle vruchten zijn rijp en kunnen geoogst worden. Ook in deze speciale wooneditie van Friesland Post zult u het thema ‘loslaten’ meerdere malen tegenkomen.

Zo vertelt interieurstyliste Rinske Lok-Jepma dat we voor grote veranderingen in huis een grote dosis durf nodig hebben. Met andere woorden, we moeten onze angst voor verandering loslaten! De Friezen Alex en Joke Weerheim lieten ook los. Zij verlieten Fryslân in 2009 en verhuisden met het hele gezin naar Chili. In dit land bieden zij tot op de dag van vandaag hulp aan kinderen in achterstandswijken. Fryslân heeft echter nog altijd een plekje in hun hart.

Herinneringen verdienen een plekje in
onze harten, maar soms ook in onze huizen. Tineke Zuidema, Janet Braaksma en Tineke Epema kunnen hierover meepraten. Allen hebben zij een bijzonder object in huis staan, waaraan een grote emotionele waarde kleeft. Wij legden de objecten vast op de gevoelige plaat en delen in deze editie de foto’s met u.

Deze woonspecial staat bomvol bijzondere verhalen en wij hopen van harte dat u er net zo van geniet, als wij dat doen.

Veel leesplezier!

Op zoek naar zwamneuzen en andere schimmelachtige bewoners!

Op zoek naar zwamneuzen en andere schimmelachtige bewoners! Fokko Bosker: "Over het algemeen hebben zwamneuzen een negatief imago. Zwammen staat in een kwaad daglicht. Het is tijd voor een beter begrip. Ik prijs me gelukkig met het verzoek van it Fryske Gea om in Wilhemina-oard de aanwezigheid van paddenstoelen en zwammen te onderzoeken. De nazomer en vroege herfst lenen zich bij uitstek voor een verkenningstocht door het serene wandelbos dat in 1845, naar de wens van Jonkheer van Beyma, ten oosten van Sint Nicolaasga in Zuidwest-Fryslân is aangelegd."

Haal de natuur in huis

Haal de natuur in huis Zuurstofrijke planten, veel hout, dierenprints; dit najaar halen we de natuur in huis. We zien veel bruin- en groentinten, met veelal lichte basiskleuren. Contrasten zijn duidelijk terug te vinden in het interieur. Betonnen accessoires op houten meubels en stugge, leren banken met wollige schapenvachten. De interieurs zijn eenvoudig en puur, maar opvallende decoratie aan de wand mag zeker niet ontbreken. In dit artikel presenteren wij u een aantal woongadgets die perfect aansluiten op de voorgenoemde woontrends.

Een droominterieur voor elk

Een droominterieur voor elk We willen natuurlijk allemaal een huis waar we trots op kunnen zijn. Het inrichten van een woonruimte is echter niet altijd even makkelijk. Wat vinden we nou eigenlijk mooi? Interieurstyliste Rinske Lok-Jepma, woonachtig in Heerenveen, helpt mensen bij het beantwoorden van deze vraag, om zo een droominrichting te kunnen realiseren!

Van visleer tot woonaccessoire

Van visleer tot woonaccessoire Het is een eeuwenoude techniek, die al duizenden jaren wordt toegepast door de inuit: Het looien van vishuiden tot visleer. Happy van der Heide uit Sneek raakte geïnteresseerd naar aanleiding van een artikel en maakt er inmiddels van alles mee. “Het is heel bijzonder om van het afval van de visboer mooie producten te maken, zoals sieraden en woonaccessoires.”

Huisraad voor uw huisdier

Huisraad voor uw huisdier Een grote kluif, een extra aai over de bol of een bezoekje aan de hondenspeeltuin: Dierendag is een dag waarop veel mensen extra aandacht schenken aan hun (huis)dier. Wilt u dit jaar uw huisdier echt verrassen? Koop dan één van de onderstaande artikelen. Uw huisdier blij, u blij. Toch?

Mata Hari

Mata Hari De aanleiding om Margaretha Geertruida Zelle (1876-1917) - beter bekend als Mata Hari - in 2017 te herdenken ligt voor de hand: honderd jaar geleden stierf ze voor een vuurpeloton in Vincennes. Maar hoe moet zij herdacht worden? Ze was geen heldin en ook geen slachtoffer. Niemand twijfelt er meer aan dat zij - hoe knullig ook - gespioneerd heeft voor zowel Frankrijk als Duitsland. Een groot kunstenaar was zij ook niet, al imponeerde ze haar publiek met pseudo-oriëntaalse dansen. Het Fries Museum wil komend najaar onder de titel ‘Mata Hari. De mythe en het meisje’ haar ‘menselijke kant’ laten zien, volgens gastconservator Yves Rocourt was zij namelijk ‘een meisje met een lief karakter’ en ‘ook gewoon een liefhebbende moeder.’ De meeste successen boekte Mata Hari echter als poule de luxe. Ligt het dan niet meer voor de hand om juist haar belangrijkste handelsmerk - de seksuele gunsten die zij rijke heren schonk in ruil voor geld en dure geschenken - te benadrukken?

Alex en Joke vertrokken naar Chili.

Alex en Joke vertrokken naar Chili. Het is 19 augustus 2009 als Alex en Joke Weerheim met hun vier puberkinderen Friesland verlaten en naar Chili emigreren. Wie zijn Alex en Joke? Wat was de reden van hun vertrek? Waarom ging het gezin juist naar het Zuid-Amerikaanse land? Wat doen zij daar in Chili? En een even belangrijke vraag: hoe is het nu met Alex, Joke en de kinderen?

Dat smaakt naar meer!

Dat smaakt naar meer! De afgelopen drie jaar stond de herfstvakantie op Vlieland in het teken van de CranberryWeken. Dit jaar trakteert het eiland haar bezoekers twee weken lang op een geheel nieuw smakelijk evenement: Proef Lokaal Vlieland. Van zeewier en oesters tot paddenstoelen en kruiden; de lekkerste eilandproducten vormen de ingrediënten voor een heerlijke vakantie.

Delen:

Reacties