September editie Friesland Post

0

In 1596 ging Willem Barentsz op zoek naar een nieuwe zeeweg naar het Verre Oosten. Naarmate de reis vorderde, werd het ijs dichter. Toch besloot de Friese zeevaarder, tezamen met een aantal zeelieden, verder te varen. Bij het eiland Nova Zembla moest het gezelschap hun reis staken. De zeevaarders besloten een hutje te bouwen voor de winter. Na de lange winter begon de terugreis. Willem Barentsz is echter nooit teruggekeerd.

Het verhaal van Willem Barentsz is van generatie op generatie doorgegeven. Zo raakten veel Friezen bekend met het verhaal, toen de film ‘Nova Zembla’ in de bioscopen verscheen. In deze historische dramafilm was onder andere een rol weggelegd voor Doutzen Kroes.

Ook Gerald de Weerdt is bekend met
het verhaal. Hij kan het verhaal inmiddels wel dromen, want hij bouwt, tezamen met vrijwilligers, de replica van het schip van Willem Barentsz. Hij hoopt dat het uiteindelijk zelfs mogelijk is de koers van Willem Barentsz naar Nova Zembla te volgen.

Er zijn meer Friezen met een missie. Bibliotheekmedewerkster Dina Eringa en haar collega’s willen mensen met elkaar in contact laten komen. Daarom hebben zij het online platform ‘Leen een Fries’ in het leven geroepen. Leen een Fries brengt ‘mensen die weten’, en ‘mensen die wíllen weten’, samen.

De editie die voor u ligt bewijst maar weer eens dat Fryslân rijk is aan ambitieuze, initiatiefrijke en volhardende Friezen. En laten wij, de redactie van Friesland Post, daar nou enorm trots op zijn!

Wij wensen u ontzettend veel leesplezier!

Het gepassioneerde leven van Wobbe van Seijen

Het gepassioneerde leven van Wobbe van Seijen Wobbe van Seijen won in 2016 de ‘Pommeranten Pries’. Deze prijs is bedoeld voor personen die in Leeuwarden op cultureel en historisch gebied een belangrijke rol hebben gespeeld. En dat heeft Wobbe zeker! Wij gingen op bezoek bij deze bekende Fries en vroegen hem het hemd van zijn lijf.

Waterbeheer over de wereld

Waterbeheer over de wereld Maarten Boersema woont in het Friese Blije, aan de rand van het Waddenzeegebied. In dit gebied, behorende tot het werelderfgoed, is aan den lijve te ondervinden wat leven met en strijden tegen het water oplevert. Afgelopen zomerperiode bezocht Maarten zijn geboorte-eiland Bali in Indonesië, waar onder andere het ingenieuze irrigatiesysteem voor rijstvelden, subak genaamd, ook behoort tot het werelderfgoed. Hier is te zien waar de strijd om het verdelen van water toe kan leiden. Maarten zette beide werelderfgoedgebieden, door mensenhanden aangelegd, tegenover elkaar in woord en beeld.

Hans Welling voelt zicht thuis in Nieuw-Zeeland

Hans Welling voelt zicht thuis in Nieuw-Zeeland Hans Welling woont inmiddels al ruim 17 jaar in Nieuw-Zeeland. Wie is toch Hans Welling? Waarom emigreerde hij naar de andere kant van de wereld? En ook niet onbelangrijk ‘wat is nu nog zijn binding met Fryslân?’

Kajakken op die mooie Tsjonger

Kajakken op die mooie Tsjonger Onze journalist Henk Akker ging tezamen met Petra Boorsma, van KayakTjongerTours, op pad. Een reportage van zijn kajaktocht is te vinden is de september editie van Friesland Post.

Leen een Fries

Leen een Fries Dina Eringa, medewerkster van bibliotheken ‘Mar en Fean’ uit Sneek, vertelt in de september editie over het project ‘Leen een Fries’. Dit platform is ruim een jaar geleden opgezet werd in het kader van Culturele Hoofdstad 2018.

Ameland als proeftuin voor groene energie

Ameland als proeftuin voor groene energie Amelanders zitten bovenop het aardgas, maar ze leven liever van de zon. Het eiland wil duurzaam zijn en daarmee een voorbeeld voor de wereld worden.
Onze journalist Bert de Jong bracht een bezoekje aan het eiland, waar hij onder andere in gesprek ging met burgemeester Albert de Hoop.

Werken aan het schip van Willem Barentsz

Werken aan het schip van Willem Barentsz In Harlingen wordt gebouwd aan een replica van het schip waarmee Willem Barentsz zo jammerlijk strandde. Bijzonder is dat de recent ontdekte bouwmethode van toen wordt gebruikt. Gerald de Weerdt, de bouwmeester en oud-conservator van museum Het Behouden Huys op Terschelling, vertelt over dit bijzondere, wetenschappelijke project.

Heerlijke kiwibessen van De Hagen

Heerlijke kiwibessen van De Hagen Op een idyllisch plekje, aan de rand van Haulerwijk, is ecologische boomgaard en pluktuin De Hagen te vinden. Dit familiebedrijf is 42 jaar geleden opgericht door vader dr. Bart Kuiper. Nu, jaren na zijn overlijden, wordt het bedrijf met veel liefde voortgezet door dochter Jenny en zoon Willem. Destijds begon vader Bart met appelbomen. In de loop der jaren zijn er exotische fruitsoorten aan de gaard toegevoegd. Maak in de september editie kennis met de kiwibes!

Delen:

Reacties