Reprise Fryske Matteuspassy in Leeuwarden en Sneek

0

Voor een ieder die de uitvoeringen van de Matteuspassy in het culturele jaar LF2018 heeft gemist, is er een herkansing. Op zaterdagavond 30 maart om 19.00 uur wordt het meesterwerk van de hand van Johann Sebastian Bach opnieuw uitgevoerd in de St. Martinuskerk in Sneek en zondagmiddag 31 maart in het Koepeltheater in Leeuwarden.

De bekende Friese schrijver en dichter Eppie Dam vertaalde de hertaling, die zanger, componist en tekstdichter Jan Rot in 2006 van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach maakte, in het Fries. De eerste uitvoering vond plaats in 2009 en werd enthousiast ontvangen.

Uitvoerenden zijn het ensemble Hortus Vocalis, het kernkoor van Collegium Vocale Fryslân, barokorkest Florilegium Musicum, het Sint Vitus Jeugdkoor en een keur van veelal Friese solisten onder leiding van dirigent Gerben van der Veen. 

Vorig jaar is dit werk, in het kader van LF2018, ook in Duitsland uitgevoerd en wel in Strücklingen (gemeente Saterland) en in Leer. In deze omgeving wordt door een minderheid nog een taalvariant van het Fries gesproken: het zogenaamde Saterfries of Seeltersk. De opvoeringen waren ook daar een groot succes.

Lezing over achtergrond Matteuspassy


Ben je geïnteresseerd is in de achtergronden van de Matteuspassy, die op zaterdagavond 30 maart en zondagmiddag 31 maart zal worden uitgevoerd?  Kom dan op dinsdagavond 26 maart om 20.00 uur naar de Koepeltheater te Leeuwarden of op zondagmiddag 24 maart om 15.00 uur naar de St. Martinuskerk in Sneek.

Dirigent en artistiek leider Gerben van der Veen zal op beide locaties op de bühne verschijnen met de lezing Mear oer de Matteus. Van der Veen gaat gedurende de lezing dieper in op het monumentale werk van Johann Sebastian Bach. Tevens zal een deel van het koor aanwezig zijn om fragmenten uit de Matteuspassy ten gehore brengen. De lezing duurt ongeveer vijf kwartier.

Meer weten over de Matteuspassy?

Wil je meer informatie over de Matteuspassy of de lezing(en)? Kijk dan op een van onderstaande websites:

Delen:

Reacties