Uittips Koningsdag 2015 Friesland

0

Dit bericht dateert uit 2015. Ben je op zoek naar uitjes die plaatsvinden op Koningsdag 2017? Lees dan het artikel ‘Vijf leuke activiteiten in Friesland op Koningsdag’.

Dordrecht heeft dit jaar de primeur van Koningsdag nieuwe stijl. Volgens koning Willem-Alexander en koningin Maxima horen daar het oudbollige zaklopen en wc-pot werpen niet meer bij. Ook Fryslân maakt zich op voor een meer glossy-achtige Koningsdag. Dit is er te doen in onze provincie!

Dansen in Leeuwarden

Ruim 100.000 mensen trekken jaarlijks naar de Friese hoofdstad om het Oranjefeest te vieren. Er zijn dance-events aan de voet van de Oldehove en op het Mata Hariplein en is er livemuziek op het Leeuwarder Muziekplein (Wilhelminaplein). In de binnenstad is één van de grootste vrijmarkten van het noorden.

Leeuwarden

Muzikaal Sneek

Volgens de lokale media was de eerste Koningsdag in Sneek eentje om door een ringetjes te halen. Gaan ze dat dit jaar overtreffen? Muziek speelt een belangrijke rol op deze dag. Het terrassenplein wordt omgetoverd tot muzikaalpodium en natuurlijk is er de traditionele vrijmarkt.

 

Sneek

Koningsgerechten proeven in Appelscha

In Appelscha is het dit jaar smullen tijdens Koningsdag. Op de Boerestreek vind je lokale kazen, worsten, fruit en verrassende groenten. Ze hebben uiteraard allemaal een oranje tintje!

Wagenparade Beetsterzwaag

Beetsterzwaag maakt zich op voor de jaarlijkse wagen optocht door de Hoofdstraat van het dorp. Traditiegetrouw zijn buurtvereniging en vriendenclubs al maanden van te voren in het diepste geheim bezig met het bouwen van de mooiste en origineelste praalwagens. Ieder jaar worden de wagens iets professioneler en stellen wagenbouwers hogere eisen aan hun geesteskind. Blingbling én overweldigende effecten met licht en geluid komen steeds vaker terug. Dit jaar staat de optocht in het teken van 100 jaar Beetsterzwaag.

Beetsterzwaag

Kanonnen schieten in Makkum

In 1898 introduceerde Makkum vier kanonnetjes om de pas gekroonde koningin te eren. Smid Lourens Jan Lutgendorff maakte een schiettuig uit een oud ganzenroer en een zwaar kaliber jachtgeweer. Inmiddels is de vijfde generatie Lutgendorffs aangetreden en klinkt steevast op het Oranjefeest om negen uur ’s ochtends het eresaluut.

 

Delen:

Reacties