Videokunstenaar Teun Vonk met bijzondere expositie

0

Van een vervallen SRV-wagen een professioneel kunstatelier maken. Klinkt vreemd, maar toch werd het werkelijkheid. Videokunstenaar Teun Vonk ging op uitnodiging van het Leeuwarder kunstinitiatief VHDG de afgelopen maand hard aan de slag met zijn videocamera. Het resultaat is tot en met 11 oktober te bewonderen in de Blokhuispoort te Leeuwarden.

Reizend atelier

Vonk verwierf landelijke bekendheid met een vorm van videokunst waarin hij groepsdynamiek tussen mensen, die normaal onzichtbaar is, zichtbaar maakte. Groepen muzikanten, boksers en kantoormedewerkers liet hij met zijn producties op nieuwe manieren samenwerken. Op de tentoonstelling in de Blokhuispoort is onder meer begrafenisonderneming ‘Helpt Elkander’ van Waaksens te zien. Deze vereniging verzorgt al meer dan honderd jaar de begrafenissen van haar leden in het dorp. Vele Friezen zijn lid van zo’n vereniging, maar binnen Nederland zijn deze verenigingen niet bepaald bekend. Vonk maakte met de dragers een ongewoon ‘rondje om de kerk’. Ook andere projecten met doodgewone dorpsbewoners en een Friese motorclub komen aan bod in de videoproducties van Vonk in het reizende atelier.

De videokunstenaar is niet de enige die van VDGH een kans krijgt zijn skills te tonen. ieder jaar krijgt een jonge beeldend kunstenaar de kans om een maand lang het lokale Friese leven kunstzinnig in beeld te brengen. De opening van de tentoonstelling vindt zaterdag 27 september plaats om 15.30. Sjoerd Feitsma, wethouder cultuur van de Gemeente Leeuwarden, verricht hierbij het openingswoord.

Delen:

Reacties