Vijf bijzondere Friese beelden

0

Als we onze vakantie lekker in het buitenland vieren, hebben we onze camera bijna altijd in de aanslag. We fotograferen kerkjes, prachtige bloementuinen en veel beelden. In Friesland zijn natuurlijk ook prachtige beeldhouwwerken te vinden. Vandaag zetten we vijf Friese beelden op een rij.

Ken jij nog een heel mooi Fries beeld dat eigenlijk in dit lijstje zou moeten staan? Laat het ons dan weten op Facebook. 🙂


De Elfstedenrijder
Dit beeld is vroeger te zien geweest op de Heliconweg in Leeuwarden, maar is in 2015 verplaatst naar de Elfstedenhal. De Elfstedenrijder (1966) is gemaakt door de beeldhouwer Auke Hettema. Op de sokkel van het beeld staan de elf Friese steden en de namen van alle schaatsers die de tocht ooit hebben gewonnen.

 

 


Weeskinderen
Dit beeld is gemaakt door beeldhouwer Gosse Dam. Het kunstwerk (2003) toont twee weeskinderen en is gemaakt vanwege het 450-jarig bestaan van Stichting het Weeshuis in Bolsward.

 

 

 

De Westereender Keapman
Het beeld ‘De Westereender Keapman’ (1989) is gemaakt door kunstenaar Suze Boschma-Berkhout en staat in het dorp Zwaagwesteinde. Het beeld is gemaakt om voormalige inwoners van het dorp te eren, omdat zij met goederen langs de deuren gingen.

 

 

 

De Muzeman
Dit vrolijke kunstwerk staat in Sint Nicolaasga. De Muzeman (1995), spelend op een trekzak, zou volgens ‘Keunstwurk’ voortkomen uit de verbeelding van kunstenaar Frits Stoop. Het beeld werd onthuld door het destijdse F.N.P raadslid Meint Postma. Volgens hem is het ‘in bliere Sint Nykster’.

 

 

Eise Jeltes Eisinga
Deze bekende sterrenkundige bouwde in zijn huis te Franeker een model van het zonnestelsel. Dit is nog steeds te zien in het Eise Eisinga Planetarium. Eisinga is geboren in het dorp Dronrijp en daar staat dan ook dit borstbeeld (1982). Het is gemaakt door de kunstenaar Gerhardus Jan Adema.

Het beeld op de oude locatie aan de Heliconweg. ©Brbbl

©Gouwenaar

©Ytzen

©Ytzen

©Ytzen


Delen:

Reacties