Wandeling door de dikke darm

0

Een wandeling door een opblaasbare dikke darm. Dat lijkt misschien gek, maar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wil op deze manier aandacht vragen voor darmkanker. De darm is van 30 maart tot en met 6 april te bezoeken. Dit jaar is maart de ´darmkankermaand´.

De darmziekte raakt jaarlijks 15.000 mensen en 5.000 wordt de ziekte fataal (cijfers van de MLD-Stichting). Het is daarmee één van de meest voorkomende kankervormen. Kans op genezing is goed mogelijk wanneer de sympthomen op tijd worden waargenomen en de behandeling op tijd start. Daarom vindt ziekenhuis Nij Smellinghe het heel belangrijk dat mensen kennis hebben van darmkanker en de ziekte vroegtijdig kunnen herkennen.

Het idee is origineel en leerzaam. Tijdens de wandeling krijg je te zien hoe een dikke darm er van binnen uitziet. Ook zijn er tumoren, darmpoliepen en andere darmaandoeningen te zien, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (ontsteking aan de dikke darm). Verdere uitleg wordt gegeven op informatieborden.

Om er zeker van te zijn dat er genoeg informatie wordt gegeven is op donderdag 2 april van 19.30 tot 21.00 uur in Nij Smellinghe het symposium ‘Zorg voor je darmen´. Hier worden tips gegeven voor een gezonde levensstijl. Dit wordt georganiseerd door de Maag-, Darm- en Leverpolikliniek en de afdeling Diëtetiek van het ziekenhuis.

De darm staat in de centrale hal bij de hoofdingang en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Delen:

Reacties