Opmerkelijke acties om ‘zieltjes te winnen’ Provinciale Statenverkiezing

0

Woensdag 18 maart is het zover: de Provinciale Statenverkiezing. De partijen trokken de afgelopen weken alles uit de kast om ‘zieltjes te winnen’. Wij zetten vijf opmerkelijke acties op een rij.

Waaghals Sander de Rouwe heeft het hoog in de bol

Wie is van alle provinciale politici landelijk het meest in beeld? Bureau Publistat in Amsterdam houdt dat bij door te turven hoe vaak de kandidaten worden genoemd in regionale kranten. In de top vijftien staat slechts één Fries, op een gedeelde dertiende tot vijftiende plaats: CDA-lijsttrekker Sander de Rouwe. Waaghals De Rouwe heeft het deze campagneperiode hoog in de bol: hangend aan een parachute, met de nieuwe gewestelijke partijvlag in de aanslag. Alleen de benjamin van het CDA Sibrecht Veenstra had ook het lef om uit het vliegtuig te springen. Motto: een puike campagnelading voor de Provinciale Statenverkiezing.

Friese flyers voor partij 50 plus

De politieke partij 50 Plus komt als enige landelijke partij in deze provincie met een verkiezingspamflet in het Fries. ‘Bliuw net thús, stim,’ en ‘Wy nimme it net langer: stim.’ Verantwoordelijk voor de flyer is de Fries Jan Waterlander, die nummer 9 op de lijst van 50 Plus staat.  Zal het extra stemmen opleveren tijdens de Provinciale Statenverkiezing?

‘FNP zet sexbom in om jongeren te trekken’

De FNP besteedt het campagnegeld aan het ophangen van verkiezingsposters door het hele land. Het gaat onder andere om Zwolle, Emmeloord, Maastricht, Middelburg en Amersfoort. De FNP hoopt met de actie Fries om Utens te bereiken en reacties op te roepen op Social Media. De reacties over de FNP stroomden binnen, maar niet over de verkiezingsposters….Op Facebook wordt gesold met de FNP.  Op meerdere accounts verschijnen foto’s, logos en teksten van de Frysknasjonalen. De vreemdste geruchten gingen rond. ‘FNP misbruikt facebookaccounts om zieltjes te winnen.’ ‘FNP zet sexbom in om jongeren te trekken.’ Niks van waar allemaal, reageert de FNP. Iemand anders doet het, wij niet. De partij laat weten alleen gebruik te maken van de eigen sociale media tijdens de campagneperiode van de Provinciale Statenverkiezing.

25 kilometer kuieren

Wethouders Cor Trompetter en Frans Kloosterman van de gemeente Wesstellingwerf maken woensdag een lange wandeltocht langs verschillende stembureaus. De tocht begint om half tien ’s ochtends bij het stembureau op het gemeentehuis van Wolvega. Daarna gaan ze naar Ter Idzard, Aldeholpea, De Hoeve, Steggerda en van De Blesse weer terug naar Wolvega. De route van ongeveer 25 kilometer is een training voor het duo. Ze doen op 6 juni mee aan de 42 kilometer lange Pieter Stuyvestant Kuiertocht.

Druk uit haar eigen partij, doet Jannewietske de Vries besluiten mee te doen aan race

‘Ik ha my oerhelje litten om listlûker te wurden,’ zei Jannewietske de Vries in het programma Jûnpraters fan Omrop Fryslân. Na acht jaar provinciale politiek dacht ze aan iets anders toe te wezen. Door druk uit haar eigen partij, besloot ze uiteindelijk toch mee te doen aan de race om het lijsttrekkerschap. Zal haar eerlijkheid worden beloond?

Op 18 maart 2015 kun jij meebeslissen over de toekomst van Fryslân. Op de site stemmeniszogedaan.nl lees je meer over Provinciale Staten en waarover ze besluiten. Je maakt kennis met alle verkiesbare partijen en vindt praktische informatie over de verkiezingen. Met de stemhulp ontdek je welke partij het beste bij jouw standpunten past.

Delen:

Reacties