11×11 Fountains of Youth

0

Binnen twee jaar zal Fryslân 121 kleurrijke, betekenisvolle, drinkfonteinen rijker zijn. Dat is het streven van Gretha Oost en Miranda Tamminga, met hun initiatief Fountains of Youth. Donderdag 19 september werd de eerste fontein onthuld en in gebruik genomen. Deze fontein staat bij het gemeentehuis in Leeuwarden. Hij is beschilderd door jong talent Jessica de Jonge, studente aan de NHL Stenden Hogeschool. 11×11 Fountains of Youth zal ook onderdeel zijn van het nieuwe ‘Generatie 2028’, een programma ter navolging van de Culturele Hoofdstad 2018.

11×11 Fountains of Youth ontwerp

Het ontwerp voor de 11×11 fontein komt van initiatiefneemster Gretha Oost. Het speciale design van de fonteinen maakt dat ze door een lokale kunstenaar, met behulp van de lokale gemeenschap, nog verder vormgegeven kunnen worden. De vormgeving zal in het teken staan van het gewenste toekomstbeeld van de lokale gemeenschap – de mienskip –  voor hun dorp of stad. Deze O-fountains zijn al op meerdere plekken ter wereld te vinden. In Fryslân zal het grootste project opgestart worden, met uiteindelijk 121 fonteinen. De initiatiefnemers merken nu al dat het idee aanstekelijk werkt.

Duurzaamheid en bewustwording

Miranda Tamminga is als sociaal innovator verbonden aan het initiatief en vertelt dat de fonteinen symbool staan voor duurzaam gedrag en de toekomst van Fryslân. Niet alleen dragen de fonteinen bij aan het verminderen van wegwerpplastic, ook zorgen ze voor bewustwording. Miranda: “Met ons initiatief maken we bewoners van Fryslân bewust van hun eigen invloed op de leefbaarheid in hun directe omgeving. Meepraten en meedenken over een toekomstvisie is voor veel mensen best wel abstract. Of simpelweg een brug te ver. Wij geloven dat het begint met oprecht luisteren naar waar een mienskip warm voor loopt. Met 11×11 Fountains of Youth verlagen we de drempel, door op een andere manier het gesprek aan te gaan met de mensen: activerend en faciliterend, een unieke aanpak. Kleine en grote dromen, wensen en ideeën van bewoners voor de duurzame toekomst van hun dorp brengen we in beeld. En een unieke drinkwaterfontein is het tastbare resultaat.”

Het 11×11 Fountains of Youth project is een verbindend proces voor de toekomstdroom van jouw mienskip

OPROEP

Gretha: “Wij dagen de inwoners van Fryslân én Friese kunstenaars uit om 121 kunstwerken te realiseren die symbool staan voor de toekomstdroom van hun mienskip, of dat nu een dorp, een buurt of een vereniging is. De fonteinen kun je zien als bakens voor vernieuwing en duurzaamheid in onze provincie. En daar krijgen burgers steeds meer de regie over.’’

Meer informatie om mee te doen met het initiatief als kunstenaar, inwoner of organisatie kan ingewonnen worden via www.11×11.frl

Delen:

Reacties