5 tips voor Doe Vriendelijk Dag

0

Het is vandaag de Doe Vriendelijk Dag. De naam zegt het al, het is een dag waarop men (extra) vriendelijk is tegen de medemens. Nu proberen we natuurlijk zo vriendelijk mogelijk te zijn in het dagelijks leven, maar op deze dag kun je er extra aandacht aan besteden.

Haal bijvoorbeeld een bakje koffie voor je collega en biedt hier een lekker ‘Frysk dûmke’ bij aan. Mocht je nou geen Fryske dûmkes bij de hand hebben dan kun je nog op een aantal andere manieren (extra) vriendelijk zijn vandaag (en de rest van het jaar).

1. Geef iemand een complimentje
En dit betekent zeker niet dat je je collega moet overladen met complimenten over zijn of haar uiterlijk. Dit kan weer zorgen voor ongemakkelijke situaties als je normaal nooit iets zegt over zijn of haar uiterlijk. Het werkt vaak beter als je ergens een compliment over geeft, waar de ander inspanning voor geleverd heeft. Dus heeft je collega bijvoorbeeld op werkgebied iets goed gedaan, geef hij/zij hier dan een compliment over!

2. Lach naar mensen op straat, waar dan ook
In Fryslân is het vrij gebruikelijk in dorpen om elkaar te groeten. Maar een lach doet net dat beetje extra. Ja, soms ervaren mensen het als ongemakkelijk, maar vaak waarderen mensen een lach ook! Bij de meeste mensen heeft het zelfs een domino-effect. Ze lachen terug en zullen eerder geneigd zijn ook weer naar anderen te lachen.

3. Help andere mensen
Zie je een oudere vrouw in de bus staan? Sta dan voor haar op. Woon je in een afgelegen dorp op het platteland? Vraag dan eens of je buurman van 80, die zelf geen auto heeft, misschien mee wil naar de stad.

4. Sta open voor andere mensen
Als jij je openstelt zullen mensen eerder op je afstappen als ze zich niet prettig voelen of ergens mee zitten. Jij kan dan op jouw beurt een luisterend oor bieden aan de persoon in kwestie en een positieve draai aan zijn of haar dag geven.

5. Luister naar andere mensen
Wij Friezen zijn nuchter en recht voor zijn raap. Soms is het echter belangrijk niet meteen een oordeel klaar te hebben, maar te luisteren naar iemand. Niet alles is wat het lijkt!

Delen:

Reacties