Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Nieuws uit Fryslân
    • Nu in de winkel: het juninummer van Friesland Post
    • Nu in de winkel: het meinummer van Friesland Post
    • Uniek slaapfeestje in Natuurmuseum Fryslân
    • Feestelijke aanbieding meertalige kinderboeken Waadhoeke
    • Nu in de winkel: het aprilnummer van Friesland Post
    • Oproep: De Lawei zoekt oorlogsverhalen uit Drachten of gemeente Smallingerland
    • Nationaal Boekenweekgeschenk ‘De krater’ verschijnt ook in het Fries
    • Nu in de winkel: het maartnummer van Friesland Post
    Facebook X (Twitter) RSS Instagram
    Friesland Post
    Thús yn Fryslân
    • Home
    • Nieuwsrubrieken
      • Algemeen
      • Cultuur
      • Eten en drinken
      • Natuur
    • Win
    • Magazine
      • Edities
      • Oplossingen puzzels insturen
      • Oplossingen puzzels controleren
      • Lezerfoto’s insturen
      • Tip de redactie
      • Adverteren
    • Abonnementen
    • Webshop
    • Verkoopadressen
    0 Shopping Cart
    Friesland Post
    0513 - 68 33 14
    You are at:Home»Culinair»Spelt van Friese bodem

    Spelt van Friese bodem

    0
    By onze redactie on 5 september 2014 Culinair

    Het eten van speltbrood is in opmars. Steeds meer mensen consumeren dit graanproduct. Deze zomer werd de eerste spelt van Friese bodem geoogst.  

    Spelt 01

    Spelt is een oeroude graansoort die al 7000 jaar voor Christus werd verbouwd in Azië. Via de Kaukasus werd het later verspreid over heel Europa, onder andere in Limburg, Denemarken, Duitsland, Zweden en Zwitserland.

    Nu wordt er in Fryslân veel tarwe en ook gerst verbouwd. Er is echter maar één boer die een akker heeft met spelt en dat is Gerben De Jong. Het akkerbouwbedrijf van familie de Jong staat aan de Oude Bildtdijk ten zuidwesten van Zwarte Haan.

    Spelt 11

    Het idee om spelt te verbouwen kwam van zijn dochter Annette. ‘Ik las dat Spelt ook in Groningen en Limburg wordt geteeld en dacht toen: misschien wil het ook wel op Het Bildt groeien en voelt mijn vader, die ook intolerant is voor tarwegluten, wel voor een experiment.’

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleAmbachtelijk breien en haken
    Next Article Waardevolle post

    Related Posts

    Historische kweeperentaart Museum Martena wint tweede prijs

    Cursus ‘De wereld van thee’ bij Museum Joure

    Recept: Friesche Dúmkes Bonbon

    Leave A Reply Cancel Reply

    Deze maand in de Friesland Post
    • Juni-editie 2025

      Juni-editie 2025

      De zomer is in aantocht: een tijd van plannen maken en inspiratie opdoen. In het juninummer van Friesland Post ontdek …Lees meer »
    Boekentip: SKS jubileumboek
    • Toevoegen aan winkelwagen

      SKS jubileumboek “Der moat syld wurde!”

      Boeken € 24,95
    Cadeaubon Half jaar abonnement

    Lezerfoto's
    Deel jouw eigen foto van Friesland nu
    Rubrieken
    • Algemeen
    • Cultuur
    • Eten en drinken
    • Natuur
    Lezers
    • Tip de redactie
    • Lezerfoto’s insturen
    • Oplossingen puzzels insturen
    • Oplossingen puzzels controleren
    Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Veelgestelde vragen
    • Klantenservice
    Over ons

    Friesland Post is hét magazine van Friesland, dat twaalf keer per jaar verschijnt. Iedere editie van het tijdschrift Friesland Post staat vol met unieke artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

    Volg ons op:

    Facebook X (Twitter) Instagram RSS
    Friesland Post is een uitgave van Van der Let & Partners
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy & Cookies
    • Sitemap

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.