Facebook Twitter Instagram
    Nieuws uit Fryslân
    • Nu in de winkel: het aprilnummer van Friesland Post
    • Extra uittips voor komend weekend
    • Winnaars ‘Actie Nierstichting Ruurdtje’
    • NPO Radio 1-bus van ‘5 Dagen’ week lang bij stichting Holwerd aan Zee
    • Varende pontjes in maart
    • Pier21 viert 10-jarig bestaan
    • Wad’n Strúnrûte op 17 & 18 maart
    • Gjalt de Groot, zondag 12 maart in Mariakerk Boer
    Facebook Twitter RSS Instagram
    Friesland Post
    Thús yn Fryslân
    • Home
    • Nieuwsrubrieken
      • Algemeen
      • Cultuur
      • Eten en drinken
      • Natuur
    • Win
    • Magazine
      • Edities
      • Oplossingen puzzels insturen
      • Oplossingen puzzels controleren
      • Lezerfoto’s insturen
      • Tip de redactie
      • Adverteren
    • Abonnementen
    • Webshop
    • Verkoopadressen
    0 Winkelwagen
    Friesland Post
    0513 - 68 33 14
    <span></span>:Home»Culinair»Spelt van Friese bodem

    Spelt van Friese bodem

    0
    Door onze redactie op 5 september 2014 Culinair

    Het eten van speltbrood is in opmars. Steeds meer mensen consumeren dit graanproduct. Deze zomer werd de eerste spelt van Friese bodem geoogst.  

    Spelt 01

    Spelt is een oeroude graansoort die al 7000 jaar voor Christus werd verbouwd in Azië. Via de Kaukasus werd het later verspreid over heel Europa, onder andere in Limburg, Denemarken, Duitsland, Zweden en Zwitserland.

    Nu wordt er in Fryslân veel tarwe en ook gerst verbouwd. Er is echter maar één boer die een akker heeft met spelt en dat is Gerben De Jong. Het akkerbouwbedrijf van familie de Jong staat aan de Oude Bildtdijk ten zuidwesten van Zwarte Haan.

    Spelt 11

    Het idee om spelt te verbouwen kwam van zijn dochter Annette. ‘Ik las dat Spelt ook in Groningen en Limburg wordt geteeld en dacht toen: misschien wil het ook wel op Het Bildt groeien en voelt mijn vader, die ook intolerant is voor tarwegluten, wel voor een experiment.’

    Delen. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
    Vorige artikelAmbachtelijk breien en haken
    Volgende artikel Waardevolle post

    Gerelateerde berichten

    Cursus ‘De wereld van thee’ bij Museum Joure

    Recept: Friesche Dúmkes Bonbon

    (H)eerlijk eten volgens de principes van Dutch Cuisine (+ kerstrecept)

    Laat een reactie achter Antwoord annuleren

    Bekijk en like ons op Facebook
    Friesland Post
    Deze maand in de Friesland Post
    • Aprileditie 2023

      Aprileditie 2023

      In het aprilnummer van Friesland Post zijn we helemaal klaar voor het voorjaar. Het buitenleven komt weer op gang en …Lees meer »
    Boekentip: SKS jubileumboek
    • Toevoegen aan winkelwagen

      SKS jubileumboek “Der moat syld wurde!”

      Boeken € 24,95
    Lezerfoto's
    Deel jouw eigen foto van Friesland nu
    Rubrieken
    • Algemeen
    • Cultuur
    • Eten en drinken
    • Natuur
    Lezers
    • Tip de redactie
    • Lezerfoto’s insturen
    • Oplossingen puzzels insturen
    • Oplossingen puzzels controleren
    Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Veelgestelde vragen
    • Klantenservice
    • Vacatures
    Over ons

    Friesland Post is hét magazine van Friesland, dat twaalf keer per jaar verschijnt. Iedere editie van het tijdschrift Friesland Post staat vol met unieke artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

    Volg ons op:

    Facebook Twitter Instagram RSS
    Friesland Post is een uitgave van Van der Let & Partners
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy & Cookies
    • Sitemap

    Typ hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk op Esc om te annuleren.