Tips voor een heerlijke tijd aan het water in Friesland

0

Friesland is een waterprovincie bij uitstek. Er is nagenoeg evenveel water als land in de regio. En stiekem zijn we daar best trots op! De Friese wateren zijn namelijk prachtig. Ze trekken tijdens alle jaargetijden veel volk. Een dagje aan het water in Friesland is dan ook echt de moeite waard. Wij geven je graag wat tips voor een heerlijke tijd in onze waterrijke provincie!

In de zomer zijn verschillende delen van Friesland heuse trekpleisters voor watersporters en -recreanten. Je hebt bijvoorbeeld vast weleens van de watersportplaatsen Sneek, Grou, Lemmer, Langweer, Terherne en Eernewoude gehoord. Naast deze bekende plekken, zijn er echter nog veel meer gave plaatsen aan het water in Friesland!

In dit artikel vertellen we je over de Friese vaargebieden, vaarroutes, evenementen en overnachtingsmogelijkheden. Natuurlijk is dit een heel beknopt overzicht. Wil je meer informatie? Haal dan de Friesland Post in mei. Daarbij krijg je kosteloos een watersportgids.

De verschillende Friese vaargebieden

Zoals eerder gezegd bestaat Friesland uit ongeveer net zoveel water als land. Dit betekent dat er enorm veel verschillende Friese wateren zijn. Het zijn er zoveel dat ze allemaal afzonderlijk belichten, veel te veel ruimte in beslag neemt. Als je graag wilt ontdekken welke van de wateren je allemaal kunt bevaren, kun je het best een recente Wateratlas van de ANWB aanschaffen.

De Friese vaarroutes

Veel van de Friese wateren kun je bevaren. Met een motor- of zeilboot, maar soms ook met een sloep of kano. Om het je gemakkelijk te maken, zijn er diverse vaarroutes uitgezet. Wij hebben er drie voor je verzameld:

 • De Turfroute 
  De Turfroute is een vaarroute door Zuidoost-Friesland, die open is van 16 mei tot 15 september. De route loopt onder meer door het prachtige natuurgebied ‘De Friese Wouden’ en langs vele idyllische plekken. Zo passeer je Gorredijk, Heerenveen en Makkinga. Ook verbindt de route Friesland met Drenthe en Overijssel.Om de route te bevaren moet je eenmalig een entreebewijs aanschaffen. Dit toegangsbewijs kost negentien euro en je kunt hem op verschillende plekken verkrijgen. De toegangsprijs lijkt wat aan de hoge kant, maar is het dubbel en dwars waard. Er worden gedurende de zomer namelijk diverse evenementen langs de route georganiseerd en je kunt er ook fantastische eetgelegenheden vinden.
 • De Sloepenroute langs Joure
  Rondom het Sneekermeer kun je prachtig varen met je sloep. Een van de routes die je kunt volgen, is de Sloppenroute langs Joure. Deze route start vanaf de Zoutepoel, nabij het Sneekermeer, en eindigt hier ook. Onderweg passeer je onder meer Broek, Joure, Akmarijp en Goingarijp. Al deze plaatsen zijn de moeite van het bezichtigen waard. Zo kun je in Joure een heerlijk kopje koffie drinken bij restaurant Het Tolhuis en staat er in Broek een bijzondere dorpskerk uit 1913.
 • De Elfstedenvaarroute
  De Elfstedenvaarroute stelt je in staat om per boot gemakkelijk alle Elfsteden aan te doen. De tocht start in Leeuwarden en eindigt in Dokkum. Als vanzelfsprekend zijn alle steden, die je passeert, prachtig. Ze hebben ieder een grote cultuurhistorische waarde en in de zomerperiode staat het er bol van de activiteiten. Als je liever geen kaart leest, is er voor deze route een handige vaarapplicatie ontwikkelt. Hierop kun je precies zien waar jij je op dat moment bevindt.

Ken je zelf nog een bijzonder leuke vaarroute? Geef deze dan aan ons door!

Evenementen aan het water in Friesland

Niet enkel de natuur bepaald in welk gebied je gaat varen. Ook de evenementen die er in de omgeving worden georganiseerd, zijn van belang. Gelukkig zijn de Friezen zomers helemaal ingesteld op bezoek van vele watertjes. De volgende vijf evenementen kun je in ieder geval aan doen:

  • Van 25 tot en met 27 mei 2017 wordt Lemmer Ahoy gehouden. Dit is een driedaags zeilevenement met aansluitend een kermis. Lemmer heeft een prachtige haven en al even prachtige overnachtingsmogelijkheden. Je kunt dus gerust van het zeilen en de kermis gaan genieten.
  • Van 24 t/m 29 juli 2017 wordt de 24ste Elfstedenweek voor de watersport gehouden. In deze week worden uiteraard de Friese 11 steden aangedaan en in 6 daarvan wordt overnacht. De tocht is geschikt voor zeil- en motorboten, maar eveneens voor kano´s en roeiboten. Je kunt dus altijd deelnemen!
  • De Friese eilanden zijn tot in de verre omtrek bekend. Ze zijn populair bij zowel binnen- als buitenlandse toeristen en in de zomer worden er diverse leuke evenementen georganiseerd. Een mooi voorbeeld van zo’n evenement is de Horizontoer van 4 tot en met 13 augustus 2017. Tien dagen lang wordt er op vijf eilanden opgetreden door honderd artiesten. Zij komen aan met Oudhollandse platbodems. Je kunt het festival gratis bezoeken en je hoeft met je boot de zee niet over te steken. Nee, je kunt je boot ook achterlaten in bijvoorbeeld Harlingen en met de rederij de oversteek maken.
  • Neem een kort vaarpauze om te genieten van een enorm groot aantal festiviteiten tijdens de Sneekweek. Meer tussen 5 en tot 10 augustus 2017 een aantal dagen aan in Sneek en geniet van deze bruisende stad.
  • Van 5 tot en met 18 augustus 2017 wordt het SKS Skûtsjesilen georganiseerd. Dit houdt in dat er diverse bloedstollende zeilwedstrijden plaatsvinden langs de Friese kades.

Overnachten aan het water in Friesland

Op het Friese water is het prachtig, maar zo nu en dan wil je natuurlijk de kajuit met een gerust hart kunnen verlaten. Als je even aan de vaste wal bent en daar ook graag wilt overnachten, kun je in Friesland goed terecht. Er zijn diverse unieke overnachtingsplekken om en nabij het water. Wat denk je bijvoorbeeld van overnachten in een vuurtoren met maar één hotelkamer? Of wil je liever logeren in een watertoren bij Nes (Akkrum)? Het kan allemaal! Wij hebben tien zeer bijzondere overnachtingsplekken voor je op een rij gezet:

 1. De vuurtoren in Harlingen
 2. Het Watertorenhotel in Nes
 3. De watervilla De Roerdomp in Goengahuizen
 4. Het Kleine Paradijs in Easterein
 5. De wijnvaten in Stavoren
 6. Het Boerenbed De Zeekraal op Terschelling
 7. Het Bed & Breakfast De Thuiskamer in Grou
 8. Het Sporthotel Iselmar in Lemmer
 9. Het appartement De Mariahoeve in Terherne
 10. De watersportcamping De Bearshoeke in Oudega

Het Boordboekje

Wil je meer handige tips voor een heerlijke tijd aan het water in Friesland krijgen? Bij het meinummer van het magazine Friesland Post zit traditiegetrouw een cadeautje voor de waterliefhebber. Het is het Boordboekje. Deze extra bijlage is een musthave voor iedereen die een dagje op of aan het water in Friesland door wil brengen. Je kunt er bijvoorbeeld burgtijden in vinden. Daarnaast staat het Boordboekje vol met leuke weetjes en tips. Eigenlijk is het een onmisbare watersportgids.

Delen:

Reacties