Barbecueën met Reitse Spanninga

0

Veel mensen zijn er gek op: barbecueën! Het lenteweer laat ons smachten naar een heerlijk stukje vlees, geroosterde groenten en frisse salades! Friese topkok Reitse Spanninga geeft ons op deze eerste echte officiële barbecue dag tips voor  bijzondere creaties en handige tips die hij graag wil delen.

Seizoensgebonden eten

Ze zijn wel lekker, die aardbeien, maar voor zomers. Ga dus net in januari aan de slag met deze vruchten. Elk seizoen heeft zijn eigen stijl, smaak en sfeer.

Een goede voorbereiding

Lekker zelf pizza maken, maar wacht, het deeg licht nog in de vriezer. Even snel ontdooien in de magnetron? Nee, zegt Reitse. Dit moet je van tevoren doen. Bedenk vooraf wat je gaat maken en zorg dat je dit op tijd klaar hebt liggen. Denk na over vragen als: Wat heb ik nodig? Hoeveel tijd is er?

Zout achteraf toevoegen

Even het stukje vlees kruiden voordat het op de barbecue gaat. Maar zout pas achteraf! Omdat zout het vocht ontrekt. Zo’n droog en taai stukje vlees wil natuurlijk niemand op zijn bord. Daarnaast krijg je ook geen mooi korstje op je vlees.

Goed voorverwarmd

Voordat je het vlees op de barbecue legt moet deze eerst goed op temperatuur zijn. Dit kan wel even duren. Om het vlees niet te laten uitdrogen kan je het alvast insmeren met kruidenolie. En het rooster van de barbecue kan ook wel een likje gebruiken. Zo plakt het vlees niet aan de gril. Niet te veel, want het moet niet gaan vlammen!

Ork ork ork, vlees draai je met een…

Tang! Zo behoud je de vleessappen. Wanneer je een vork zou gebruiken lopen de vleessappen uit het vlees. Weer zo’n handig tip om uitgedroogd vlees te voorkomen! En die vleessappen kunnen ook nog eens voor vlammen zorgen, waardoor je vlees verbrand. Zonde!

Wanneer is het vlees klaar?

Dat hangt ervan af. Wil je rare, medium of doorgebakken? Leg de duim van je linkerhand op de wijsvinger zodat je het oké teken krijgt. Druk met de rechterhand in de muis van je linkerhand. Je voelt soepel vlees, dit is rood oftewel rare. Breng de middelvinger naar de duim en je voelt meer spanning in de muis van je hand: dit is rosé vlees oftewel medium. Breng je pink naar de ruim ven je voelt nog meer spanning in de muis van je hand. Dit is doorgebakken oftewel well-done. Erg belangrijk is om het vlees na het grillproces te laten rusten in aluminiumfolie. Minimaal 15 é 20 minuten.

 

Delen:

Reacties