De eilanddichter van Vlieland

0

In de Dorpsstraat op Vlieland woont Gerda Posthumus. Een aantal jaren geleden werd zij benoemd tot eilanddichter voor een periode van drie jaar. Echter, ontving zij van de burgemeester en de wethouders het bericht, dat zij zichzelf voor altijd eilanddichter mag blijven noemen. Tenminste, zolang ze op het prachtige Waddeneiland blijft wonen. Wij vroegen Gerda naar haar passie en de gedichtenwandelingen die ze organiseert!

Eigenlijk dicht Gerda al haar hele leven. Gerda vertelt: “Uiteraard was ik gek op het Sinterklaasfeest om die reden.” In 2006 ontdekte de dichteres de website ‘DichtTalent’. “Hier kon je interactief dichten. Ik heb op deze wijze mooie contacten in die wereld opgebouwd”, aldus Gerda.

Wandelen met de eilanddichter
Inmiddels deelt ze haar passie voor dichten nog steeds met andere mensen. Ze organiseert namelijk diverse gedichtenwandelingen. “Er liggen ter nagedachtenis van J.J Slauerhoff een aantal glazen platen, met fragmenten van zijn gedichten, verspreid over het eiland. Daarnaast is er in museum Tromp’s Huys een blijvende tentoonstelling gewijd aan Slauerhoff. Ditzelfde museum heeft mij gevraagd om iets met de werken van Slauerhoff te doen. Nu declameer ik, tijdens de Posthumus meets Slauerhoff-tour de gedichten die daarbij horen.”

Naast de voorgenoemde wandeling, organiseert Gerda nog een tweetal activiteiten: “Tijdens de ‘De dichter in jou’ wandeling declameer ik ook eigen gedichten die gerelateerd zijn aan een locatie. Gedichten die een verhaal maken van het leven van Slauerhoff, de dichtkunst en wat het eiland daarin voor rol speelt. Tijdens deze activiteit is er sprake van een samengaan van Slauerhoff en dichten an sich. Hoe ontstaat het dichten? Wat maakt dat de beweging van het dichten in je kan ontstaan en welke condities geeft het eiland.”

Vlieland als inspiratiebron
De eerste twee wandelingen zijn vooral geschikt voor (jong)volwassenen. Gerda organiseert echter ook een wandeling voor kinderen. “Er is een wandeling voor kinderen van 8-12 jaar. En een groep van 12- 16 jaar. Ze leren, op locatie, wat over zichzelf en vertalen samen Vlieland naar poëzie.”

Vlieland vertalen naar poëzie, dat is iets wat Gerda graag doet. Gerda legt uit: “Het eiland is een grote inspiratiebron. Al die elementen om je heen nodigen uit tot verwerking in gedichten.”

Meewandelen?
Wilt u Vlieland ook vertalen naar poëzie of kennismaken met de gedichten van Slauerhoff en/of Gerda Posthumus? Meld u dan aan voor één van de wandelingen door een e-mail te sturen naar glposthumus@gmail.com.

De kosten voor een deelnemende groep variëren tussen de 50 en 100 euro. De definitieve prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers (minimaal vier personen, maximaal 8 personen)

Delen:

Reacties