De poppendokter uit Drachten: “Ook hopeloze gevallen onzichtbaar gerepareerd”

0

De poppen- en berendokter, het klinkt als een fictief personage uit een kinderboek, maar Jan Kalsbeek uit Drachten draagt deze bijzondere titel al meer dan dertig jaar. In al die tijd heeft hij heel wat patiëntjes op de operatietafel gehad. Klanten komen uit heel het land, maar ook uit buurlanden of van de andere kant van de plas.

 

Er is nog nooit een pop of beer geweest die Jan niet heeft kunnen helpen. De meeste ‘patiënten’ die Jan ter reparatie krijgt dateren uit de negentiende en begin twintigste eeuw. De 76-jarige vakman werkt iedere ochtend met precisie aan de poppen en beren die bij hem worden gebracht. Een schedelbreuk, een gebroken arm of een door de hond stukgekauwd been, het kan van alles zijn. Jan maakt het, zonder dat er nog een spoor van de schade zichtbaar is. “Ook hopeloze gevallen repareer ik onzichtbaar”, zegt Jan met een lach. “Dat staat ook op mijn visitekaartje.”

Jan Kalsbeek aan zijn werkbank. (c) Tom Coehoorn- Thomasvaer

Het hele verhaal over hoe Jan er ooit mee begon, wat hij allemaal doet en hoe hij het doet, lees je deze maand in Friesland Post.
Haal het juni-nummer snel in huis! Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt of bestel ‘m online. Liever Friesland Post iedere maand op de deurmat? Word dan lid!

Delen:

Reacties